fbpx
Foto: Pixabay

VJEČNA DILEMA! Što je bolje, električna ili manualna četkica za zube? Imamo sve prednosti i nedostatke

Autor: M.V.

Ključnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja igra četkica za zube, no s obzirom na širok asortiman, ponekad je teško odabrati najbolju. Stoga su stručnjaci za Insider istaknuli poneke prednosti i nedostatke i električne, ali i manualne četkice.

Zaključuju pak kako je najvažnije odabrati četkicu mekanih dlačica jer one ne oštećuju zubno meso te ne uzrokuju dodatne probleme.

Što se tiče manualnih četkica najveći je problem, navode, to što dolaze u pravokutnom obliku, a s takvom četkicom teško je doprijeti do stražnjih zubi. Nadalje, prilikom upotrebe iste, teško je utvrditi snago kojom peremo zube za češće dolazi do pretjeranog četkanja i do narušavanja zubnog mesa. Dakako tu je i potreba mijenjanja četkice svaka tri mjeseca pa pomažemo i nakupljanju plastičnog otpada.


S druge strane, ovakve su četkice lakše prenosive i široko dostupne. Izrazito su jeftine, a ne zahtijevaju ni baterije pa ćete ih uvijek moći koristiti.

Što se tiče električnih četkica za zube, njihove “glave” pogodnije su za pranje stražnjih zubi, ali i teško dostupnih mjesta. Shodno tome pogodnije su za osobe koje nose aparatić za zube kao i za starije ljude, ali i djecu.

Ograničavaju pritisak, ali isto tako povećavaju ga ukoliko ste osoba koja previše pritišće četkicu. Nedostatak je što su izrazito skupe, ali stvaraju manje plastičnog otpada jer iako ćete kroz nekoliko mjeseci zamijeniti glavu četkice, to je i dalje manje otpada nego prilikom zamjene manualne. Naposljetku, stručnjaci ističu i kako činjenica da možete mijenjati glave i oblike četkice svakako spada u prednost.

Ipak, kako bi odabrali najbolje za sebe, odlična ideja je savjetovanje sa stomatologom. On će najbolje odrediti što bi trebali popraviti, a što radite dobro. Na taj način odabrat ćete i četkicu za zube.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.