
Idealna temperatura za sve prostorije tijekom zime: Evo gdje mora biti najtoplije
Vitamin K je grupa vitamina koja uključuje vitamine K1 (fitonadion) i K2 (menakinon). Oba oblika vitamina K igraju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i održavanju zdravlja kostiju.
Glavna uloga vitamina K1 je pomoć u koagulaciji krvi. Kada se dogodi ozljeda ili rezanje, vitamin K aktivira proteine u krvi koji pomažu u stvaranju krvnog ugruška kako bi zaustavili krvarenje. Nedostatak vitamina K može dovesti do povećane sklonosti krvarenju i produženog vremena zgrušavanja krvi.
Vitamin K2 ima dodatnu ulogu u regulaciji metabolizma kalcija. On pomaže u aktivaciji proteina koji prenose kalcij iz krvi u kosti, čime doprinosi održavanju zdravih kostiju. Nedostatak vitamina K2 može dovesti do smanjene mineralizacije kostiju i povećanog rizika od osteoporoze.
Osim svoje uloge u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju, vitamin K se također istražuje radi potencijalnih koristi za srce, mozak i prevenciju od određenih vrsta raka. Međutim, dodatna istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjeli potencijalni učinci.
Nakupljanje kalcija u arterijama oko srca veliki je faktor rizika za srčane bolesti. Sve što može smanjiti nakupljanje kalcija može pomoći u prevenciji bolesti srca. Vjeruje se da vitamin K pomaže sprječavajući nakupljanje kalcija u vašim arterijama.
Pozitivno djeluje na zdravlje kostiju. Osteoporoza znači “porozne kosti” i sve je češći problem današnjice. Posebno je izražen kod starijih žena i snažno povećava rizik od prijeloma. Vitamin K2 igra središnju ulogu u metabolizmu kalcija, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.
Smatra se da vitamin K2 može utjecati na zdravlje zuba. Jedan od glavnih regulatornih proteina u zdravlju zubi je osteokalcin, isti protein koji je ključan za metabolizam kostiju, a aktivira ga vitamin K2. Osteokalcin pokreće mehanizam koji stimulira rast nove kosti i novog dentina, odnosno kalcificiranog tkiva ispod cakline vaših zuba.
Iako je vitamin K važan za zdravlje, većina ljudi dobiva dovoljno ovog vitamina iz prehrane. Dobri izvori vitamina K1 jesu: zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule, dok se vitamin K2 nalazi u fermentiranim proizvodima poput sira i natto-a (japanska hrana od fermentiranog sojina zrnja).
U nekim slučajevima, liječnici mogu preporučiti dodatne suplemente vitamina K, posebno osobama s određenim zdravstvenim stanjima ili rizicima. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije uzimanja dodataka prehrani.
Idealna temperatura za sve prostorije tijekom zime: Evo gdje mora biti najtoplije
Vaše biljke će biti zahvalne na ovim pravilima: Evo kako ih ‘očuvati’ tijekom zimskih dana
Ovaj bizaran simptom može ukazati na opaku bolest: Obratite pozornost na miris ‘trulih jabuka’
Mnogi ga često koriste, a stručnjakinja upozorava: ‘Ovaj proizvod nikada ne koristim na očima’