Ilustracija: hrana bogata vitamonom K / Screenshot/Youtube

Vitamin K često zanemarujemo, a važan je za zdravlje zuba i kostiju: Uvrstite ove namirnice u prehranu i spriječite tegobe

Autor: Zlatko Govedić

Vitamin K je grupa vitamina koja uključuje vitamine K1 (fitonadion) i K2 (menakinon). Oba oblika vitamina K igraju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i održavanju zdravlja kostiju.

Glavna uloga vitamina K1 je pomoć u koagulaciji krvi. Kada se dogodi ozljeda ili rezanje, vitamin K aktivira proteine u krvi koji pomažu u stvaranju krvnog ugruška kako bi zaustavili krvarenje. Nedostatak vitamina K može dovesti do povećane sklonosti krvarenju i produženog vremena zgrušavanja krvi.

Vitamin K2 ima dodatnu ulogu u regulaciji metabolizma kalcija. On pomaže u aktivaciji proteina koji prenose kalcij iz krvi u kosti, čime doprinosi održavanju zdravih kostiju. Nedostatak vitamina K2 može dovesti do smanjene mineralizacije kostiju i povećanog rizika od osteoporoze.

Osim svoje uloge u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju, vitamin K se također istražuje radi potencijalnih koristi za srce, mozak i prevenciju od određenih vrsta raka. Međutim, dodatna istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjeli potencijalni učinci.

Utjecaj na kosti i zube

Nakupljanje kalcija u arterijama oko srca veliki je faktor rizika za srčane bolesti. Sve što može smanjiti nakupljanje kalcija može pomoći u prevenciji bolesti srca. Vjeruje se da vitamin K pomaže sprječavajući nakupljanje kalcija u vašim arterijama.

Pozitivno djeluje na zdravlje kostiju. Osteoporoza znači “porozne kosti” i sve je češći problem današnjice. Posebno je izražen kod starijih žena i snažno povećava rizik od prijeloma. Vitamin K2 igra središnju ulogu u metabolizmu kalcija, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.

Smatra se da vitamin K2 može utjecati na zdravlje zuba. Jedan od glavnih regulatornih proteina u zdravlju zubi je osteokalcin, isti protein koji je ključan za metabolizam kostiju, a aktivira ga vitamin K2. Osteokalcin pokreće mehanizam koji stimulira rast nove kosti i novog dentina, odnosno kalcificiranog tkiva ispod cakline vaših zuba.
Izvori vitamina K

Iako je vitamin K važan za zdravlje, većina ljudi dobiva dovoljno ovog vitamina iz prehrane. Dobri izvori vitamina K1 jesu: zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule, dok se vitamin K2 nalazi u fermentiranim proizvodima poput sira i natto-a (japanska hrana od fermentiranog sojina zrnja).

U nekim slučajevima, liječnici mogu preporučiti dodatne suplemente vitamina K, posebno osobama s određenim zdravstvenim stanjima ili rizicima. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije uzimanja dodataka prehrani.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.