fbpx

Vidjeli ste ‘crve’ u oku? Moguće je, evo i zašto!

Autor: T. Pšenko

Osim poroteinskih nakupina, "plutači" mogu nastati i od crvenih krvnih zrnaca koja dospiju u staklinu, ali i starenjem.

Čini li vam se ponekad da vam nešto u oku pluta ili izviruje? Moguće je, 70 % ljudi prisjetit će se takvih iskustava i ona su posve utemeljena. Riječ je o pojavi takozvanih “plutača” (floatersa).

To su zapravo sjene koje na retinu oka bacaju sićušne nakupine proteina ili ostataka tkiva ili krvnih zrnaca u oku, javlja iflscience.com. Oko velikim dijelom ispunjava tekućina poput gela, tzv. očna staklina koja oko daje i okrugao oblik. Kada svjetlost prođe kroz očnu leću, svjetlo treba proći kroz staklinu te doći do retine koja se nalazi u pozadini oka. Staklina je većim dijelom sastavljena od vode, no tu su i primjerice proteini. “Plutači” su zapravo uglavnom nakupine proteina iz stakline, zgusnuti u formacije koje izgledaju poput niti. Zbog takvog oblika blokiraju svjetlost i bacaju sjenu na retinu pa se nama čini da vidimo crvolike oblike koji plutaju u našem oku.

Osim poroteinskih nakupina, “plutači” mogu nastati i od crvenih krvnih zrnaca koja dospiju u staklinu, ali i starenjem.Stoga, ne treba ih se plašiti. Tek ponekad mogu zasjeniti vid tako da je potrebna operacija koja će otkloniti problem.


Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.