FoMu

(VIDEO) Znate li što je ‘keto dijeta’? Revolucionaran i zanimljiv način mršavljenja

Autor: ZG/Dnevno.hr

Ketonska dijeta jedan je od najpopularnijih trendova u regulaciji tjelesne mase. Zagovornici ovog načina prehrane kažu da su masu gubili učinkovito i bez gladi. Trebalo bi da 70% kalorija dobijete iz masti, a da unosite manje od 50g ugljikohidrata dnevno, a to su otprilike dvije banane.

Nizak sadržaj ugljikohidrata dovodi naš organizam u stanje ketoze. To je stanje organizma koje nastaje kao posljedica metaboličkog procesa koji se zove ketogeneza. Tijekom tog procesa, jetra počinje lučiti keto tijela pa se stanice počinju koristiti njima kao jedinicama energije. Najpouzdaniji način da saznate jeste li u ketozi jest da mokrite na keto trakice.

Keto dijeta je bogata mastima, a siromašna ugljikohidratima. Da bi vam bilo jasnije ovo, morate shvatiti kako masti sagorijevaju u našem organizmu.

Tijelu je potrebna energija, koju najvećim dijelom crpi iz ugljikohidrata. Oni se u tijelu razlažu  na jednostavne šećere (monosaharide) od kojih najvažniju ulogu ima glukoza, najjednostavniji i najdostupniji izvor energije našem tijelu.

No kada ne unosimo dovoljno ugljikohidrata, naše tijelo traži drugi izvor energije. U nedostatku iste, tijelo počinje sgorijevati masti kojima se koristi kao novim izvorom energije. Kada se ovo događa naše tijelo dolazi u stanje ketoze pa počinje proces mršavljenja.

Ovo je primjer kompletne prehrane. Video je dug, ali isplati ga se pogledati.




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.