VIDEO: Timothy Ray Brown, prvi čovjek koji je izliječen od AIDS-a

Autor: Dr. K.

Brown (46) saznao je da je zaražen HIV virusom 1995, a 2006. dobio je i leukemiju. Hutter je izveo transplantaciju krvnih ćelija koristeći donora sa rijetkom genetskom mutacijom koja pruža prirodnu rezistenciju na HIV. Hutter tvrdi da se ta rezistencija sada prebacila i na Browna.

Poslije više od pet godina radikalnih tretmana, jedan muškarac iz San Francisca i njegov njemački ljekar su uvjereni da je on prva osoba izliječena od.

Timothy Ray Brown, poznatiji kao ‘Berlinski pacijent’ prva je osoba koja je izljećčena od HIV-a, virusa koji izaziva sidu. Ovu vijest objavi je njegov liječnik Gero Hutter tijekom simpozija na Sveučilištu u St. Louisu.

Brown (46) saznao je da je zaražen HIV virusom 1995, a 2006. dobio je i leukemiju. Hutter je izveo transplantaciju krvnih ćelija koristeći donora sa rijetkom genetskom mutacijom koja pruža prirodnu rezistenciju na HIV. Hutter tvrdi da se ta rezistencija sada prebacila i na Browna, prenosi Tanjug.

U intervjuu AP-u, Brown je rekao da se osjeća odlično, da od operacije 2007. ne koristi lijekove za HIV i da je sada aktivan u fondaciji nazvanoj po njemu koja traži lijek za HIV.

Doktor Hutter rekao je da niko prije njega to nije probao ovu metodu liječenja te da je njegova ideja naišla na podijeljene reakcije drugih ljekara.

– Neki su bili uzbuđeni, ali su mnogi bili skeptični – rekao je.

Na simpoziju u St. Louisu razmatralo se o prednostima terapije genima i stručnjaci tvrde da takva terapija pomaže u liječenju raka, hemofilije i drugih bolesti.
Za sada se vjeruje da je Brown jedina osoba izliječena od HIV-a. Hutter je 2008. počeo proceduru sa 12 drugih pacijenata koji imaju HIV i rak, ali su neki bili previše bolesni za tretman, dok drugi nisu mogli da nađu odgovarajućeg donora ili su naišli na druge prepreke.
Autor:Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.