Screenshoot/Healthy food house

(VIDEO) OVA GROZNA NAVIKA MOŽE VAM UGROZITI ŽIVOT: Pogledajte zašto odmah morate prestati gristi nokte!

Autor: dnevno.hr

Jedna od uobičajenih navika jest grickanje noktiju koja se čini bezazlena, ali očito može dovesti do brojnih komplikacija, poput sepsije u ovom slučaju.  57-godišnji djed Ricky Kennedy iz Škotske,  imao je blisku pozivnicu sa sepsom nakon dugogodišnje navike griženja noktiju.

“Grizao sam svoje nokte stotine puta prije nego što se desilo ovo, što me gotovo ubilo. Bila je toliko bolna, nisam se mogao micati. Mislio sam da imam srčani udar i stvarno sam mislio da ću umrijeti. ” rekao je Ricky. Kada je zagrizao nokt, slučajno je oštetio ležaj noktiju, što je potaknulo stvaranje blistera. Na koncu je završio u bolnici, boreći se za svoj život!

“Da moja žena Ghislaine nije pozvala hitnu, bio bih mrtav.”dodaje.

Još jedan sličan slučaj bio je Luke Hanoman, 28-godišnji operater skladišta i otac dvoje djece, a imao je istu naviku, griženje noktiju. Nakon oštećenja kože oko nokta počeo je doživljavati simptome slične gripi, poput tresavice, hladnog znoja i vrućice. Prsti su mu se grčili i osjetio je strašnu bol, a tek nakon tjedan dana njegova majka uvjerila ga da ode u bolnicu.

Visoka temperatura i crvene linije po cijelom tijelu ukazivale su na širenje infekcije, a nakon četiri dana liječenja antibioticima pobijedio je infekciju. Obično griženje noktiju i  po koži oko prstiju, pogoduju infekcijama jer otvorene rane su savršeno okruženje za razvoj istih. A pukotina između noktiju i prstiju plodni je teren za bakterije poput salmonele i E. coli.

Prema riječima dr. Dana Stern, pomoćnog kliničkog profesora dermatologije na Medicinskom centru Mount Sinai u New Yorku: “Usna šupljina je virtualna petrijeva zdjela i griženje može rezultirati prijenosom kvasca i bakterija koje se normalno nalaze u ustima, ali ne smiju biti na noktima i prstima.”

U slučaju teške bakterijske infekcije, tijelo reagira uzrokujući sepsu, koja je opasna po život i može uzrokovati oštećenje tkiva, zatajenje organa, a ako se ne liječi, čak i smrt. Neki od najčešćih simptoma uključuju ekstremnu bol, ubrzano disanje, dezorijentaciju, nemogućnost daha i / ili vlažnu kožu. Vrlo stari i mladi ljudi, kao i osobe s slabim imunološkim sustavom, posebno su osjetljive na razvoj sepsa. Rizik se također povećava nakon što je puno vremena provedeno u bolnici zbog prisutnosti raznih bakterija.




Ipak, priča o Luki pokazuje da se  ne mora biti u bolnici za razvoj sepsa. Očigledno, čišćenje noktiju također može biti opasna stvar i može imati mnogo teže posljedice nego što smo ikada zamišljali, jednako tako i griženje noktiju pa bi vam pronalaženje načina za zaustavljanje trebalo biti prioritet. Psiholozi se slažu da ako grizete nokte, morate biti potpuno svjestni situacije.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.