fbpx
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

(VIDEO) Obilježava se Svjetski dan bubrega, a ovo je 8 ZLATNIH PRAVILA koje ne smijete zanemariti!

Autor: Maja Štefanac

Svjetski dan bubrega se obilježava od 2006. godine, a ovogodišnja poruka Svjetskog dana glasi “Živjeti dobro s bubrežnom bolešću”.

Oboljeli nemaju kontrolu

Procjenjuje se kako od njih boluje svaka deseta odrasla osoba, a dijagnoza bubrežne bolesti, uvelike utječe na kvalitetu života bolesnika, ali i njihovih bližnjih. Ograničava ih u svakodnevnom životu bilo da je riječ o poslu, putovanjima, socijalnom kontaktu, a s druge strane dovodi do brojnih neželjenih pojava poput umora, boli, depresije, kognitivnih poremećaja ili problema sa spavanjem. Naime, ne osjećaju se kao aktivni sudionici u svom liječenju, i zato ga često doživljavaju nametnutim, kao neki vid kazne, nešto što je izazvano izvan njihove kontrole. 2021. godina definirana je kao godina kvalitetnog življenja s bubrežnom bolešću, a ima za cilj što više osvijestiti i educirati o učinkovitom djelovanju na simptome bubrežne bolesti, ali i osnažiti i potaknuti bolesnike na aktivno participiranje u svome životu.


Upravni odbor Svjetskog dana bubrega naglašava važnost uključivanja pojma “aktivne participacije u životu” kao jednog od glavnih fokusa u skrbi bubrežnih bolesnika i kao temelja na kojem će počivati krajnji cilj, a to je kvalitetan i dobar život s bubrežnom bolešću.

Što su sve bubrežne bolesti i koliko su učestale u Hrvatskoj?

Prema svojoj vrsti vrlo su raznolike, ali se najčešće možemo susresti s onim bubrežnim bolestima koje su dio kliničke slike drugih najčešćih bolesti današnjice, a to su arterijska hipertenzija i šećerna bolest, objašnjava prof.dr.sc. Lada Zibar, liječnica KB Merkur.

Podmukla bolest

Bubrežne su bolesti poprilično podmukle i često se ne očituju sve do uznapredovalog stupnja, kada mogu ugroziti život. Stoga je vrlo važno raditi tzv. probir na bubrežne bolesti, barem pregledom mokraće i mjerenjem krvnog tlaka. Simptomi i znakovi poput otoka nogu, ruku, lica ili teškoća s mokrenjem svakako mogu upućivati na bubrežnu bolest.

Osam zlatnih pravila za zdrave bubrege
1. Krećite se – živite aktivnim životom
2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi
3. Kontrolirajte svoj krvni tlak
4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu- smanjiti unos soli na 5 gr/ dnevno
5. Održavajte zdravi unos tekućine
6. Ne pušite
7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove
8. Provjeite funkciju vaših bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika: šećernu bolest, visoki krvni tlak, prekomjernu težinu ili ako je netko u vašoj obitelji liječen zbog kronične bubrežne bolesti.

Za vrijeme pandemije koronavirusa, bubrežni su bolesnici pod povećanim rizikom, stoga su oni prioritet za cijepljenje protiv ove bolesti, a njihovo cijepljenje se provodi diljem Hrvatske.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.