iStock

(VIDEO) ĐAVO JE TU, ALI GA NE VIDITE! Evo kako su nam smjestili opasan otrov u posuđe kojim se koristimo svakodnevno

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Novi Netflix-ov dokumentarni film pod nazivom “The Devil We Know” govori o dugogodišnjem zataškavanju DuPont-a o štetama nanijetim putem kemikalije koja se koristi za izradu njihova popularnog, neljepljivog proizvoda Teflon™.

Film prikazuje kako su kemikalije korišćene za pravljenje teflona trovale ljude i okolinu, ne samo u Parkerzburgu u Zapadnoj Virginiji, gdje je DuPont imao teflonsko postrojenje, već širom svijeta.

Jedan od ključnih sastojaka DuPontovog teflona bio je C8, toksična kemikalija. Kemikalija, poznata i pod nazivom PFOS ili PFOA, dala je teflonu neljepljiva svojstva.

DuPont je bio upoznat sa zdravstvenim opasnostima povezanim s C8 ali to ih nije spriječilo da puštaju otrovne kemikalije u lokalne, plovne puteve, odakle su se probijale u vodu za piće, od koje je oboljelo hiljade ljudi, a od kojih su mnogi na kraju i umrli.

DuPont skrivao zdravstvene rizike C8

Film sadrži priče mnogih ljudi koji su bili pogođeni DuPontovim teflonom, uključujući zaposlene DuPont-a, djecu i odrasle ljude iz okolne zajednice, kao i kućne ljubimce, stoku i divlje životinje.

Godine 2001., stanovnici doline rijeke Ohio podnijeli su tužbu protiv DuPonta jer su bili izloženi C8 u svojoj vodi za piće. DuPont im je ponudio 343 milijuna dolara odštete.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.