Foto: Unsplash

Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika: Otkriveno kako debljina uzrokuje oštećenja jetre

Autor: I.G.

Tim istraživača s Medicinskog fakulteta u Rijeci postigao je nevjerojatan napredak u razumijevanju oštećenja masne jetre. Ovo otkriće, objavljeno u uglednom časopisu Science Immunology, ima ogroman potencijal u suzbijanju problema koji je sveprisutan u današnjem društvu, posebno u Hrvatskoj.

Istraživanje je otkrilo da akumulacija masnoća u stanicama jetre pokreće niz poremećaja u njenim funkcijama, uzrokujući stres u tim stanicama. Taj stres aktivira specifične proteine koji se nazivaju stres ligandi. Ti ligandi djeluju kao alarm za imunološki sustav, signalizirajući mu da je stanica pod stresom i potencijalno štetna.


Domaći piling za blistavo lice: Uklonite mrtve stanice, potaknite obnovu stanica i nahranite kožu

‘Sve više ljudi suočava se s problemom masne jetre’

Profesor Bojan Polić, jedan od vođa istraživačkog tima, naglašava da problem prekomjerne težine i masne jetre nije ograničen samo na stariju populaciju. “Kod nas u Hrvatskoj sve više ljudi, čak i mladih, suočava se s problemom masne jetre”, upozorava Polić.

Foto: Unsplash

Kako navodi, proces počinje nakupljanjem masnoća u stanicama jetre. To uzrokuje poremećaje u funkcijama i stres u stanicama. Polić je istaknuo da stanice stres u kojem se nalaze počinju izražavati na svojoj površini.

‘Alarm imunološkg sustava’

“One počnu ispoljavati proteine stresa koje prepoznaje jedan receptor na imunosnim stanicama, leukocitima koji se zove NKG2D”, kaže Polić.

Glumac Nenad Cvetko preminuo je od tumora glave i vrata: Ne ignorirajte simptome ove opake bolesti
“Kada su stanice pod stresom, što uključuje i infekcije, one na svojoj površini počinju ispoljavati molekule koje se nazivaju stres ligandima. Oni su alarm imunološkom sustavu da nešto nije u redu sa stanicom te da je treba eliminirati, blokirati ili na neki način ograničiti njezino prisustvo”, tumači Polić.

Riječki tim također je otkrio da se ispoljavanje stres liganda u masnoj jetri događa vrlo rano u procesu, što ukazuje na potencijalne mogućnosti za rano prepoznavanje i intervenciju. Osim toga, istraživanje je pokazalo da kronična upala u masnoj jetri može pokrenuti mehanizam reparacije umjesto regeneracije, što može dovesti do ciroze i potrebe za presađivanjem jetre.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.