Foto: Ilustracija: Damjan Tadic / CROPIX

Većina djece jede na taj način, a stručnjaci upozoravaju: ‘To je ogromna opasnost’

Autor: F.F

Istraživanje je pokazalo da djeca koja jedu pred TV-om, mobitelom ili tabletom imaju veće izglede da postanu pretila. Stručnjaci tvrde da ekran odvraća djecu od osjećaja sitosti, što ih potiče da jedu više. Sveučilište Minho u Portugalu pratilo je 735 mladih učenika i otkrilo da vrijeme provedeno pred ekranom tijekom obroka povećava rizik od prekomjerne tjelesne težine za 15 posto.

Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da 91 posto djece posjeduje pametni telefon do dobi od 11 godina, a djeca i tinejdžeri provode dva do četiri sata na internetu svakodnevno. Prema Ofcomu, mlađi od 16 godina provedu oko pet sati tjedno gledajući televiziju.

Skoro 40 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretila do završetka osnovne škole, a sa sličnim problemom borimo se i u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash

Globalni problem

Autorica studije, dr. Ana Duarte sa Sveučilišta Minho u Portugalu, istaknula je: “Kada djeca jedu i istovremeno gledaju TV ili mobitel, gube osjećaj sitosti i ne znaju kada trebaju prestati jesti. Nastavljaju jesti jer su zauzeti ekranima. To ima negativne posljedice za društvo i predstavlja opasnost za djecu jer ih dovodi do prekomjerne težine ili pretilosti.”

Tam Fry, predsjednik Zaklade Child Growth Foundation, dodao je: “Obiteljski obroci postaju sve rjeđi. Jasno je da dopuštanje djeci da bezumno jedu dok su online ili gledaju televiziju šteti njihovom zdravlju”, prenosi The Sun.

Mnogi ovu namirnicu smatraju iznimno zdravom: U jednom slučaju je morate izbjegavati
Prije otprilike dva mjeseca u prostorijama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo javno su predstavljeni novi rezultati istraživanja „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2021./2022. (CroCOSI)“ Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije, čija je voditeljica za Republiku Hrvatsku prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović.

Rezultati pokazuju da u Hrvatskoj 36,1% djece dobi od 8,0 do 8,9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Uz vrlo visoku prevalenciju prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece, zabilježene su i izražene spolne razlike, odnosno prekomjerna tjelesna masa i debljina češće su zabilježene u dječaka, u njih 38,5%, u odnosu na 33,7% djevojčica. Trendovi kretanja prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece ukazuju da učestalost ovog velikog javnozdravstvenog problema i dalje raste.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.