Pixabay

VAŽAN VITAMIN: Većini oboljelih od koronavirusa u Španjolskoj fali upravo ovog vitamina

Autor: Dnevno

Više od 80 posto pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama diljem Španjolske ima nedostatak vitamina D, objavila je nova studija časopisu u Journal of Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Za vitamin D znaju svi, ali ono što mnogi ne znaju je da njegov aktivni oblik proizvode bubrezi. Biološki aktivan oblik vitamina D zove se kalcitriol, a to je zapravo jedan od tri hormona koje proizvode bubrezi. Stoga je ispravno za vitamin D reći da je hormon, a ne vitamin. On kontrolira koncentraciju kalcija u krvi te utječe na imuni sistem.

Nedostatak vitamina D povezan je s brojnim zdravstvenim problemima, piše Science Daily, iako je još uvijek u toku istraživanje zašto on utječe na tjelesni sustav.

Mnoga istraživanja ukazuju na bitan učinak vitamina D na imunološki sustav, posebno u pogledu zaštite od infekcija. “Jedan pristup je identificiranje nedostatka vitamina D i njegovo nadomještanje, posebno kod visokorizičnih osoba kao što su starije osobe, pacijenti s kroničnim bolestima i korisnici staračkih domova, koji su najpodložniji koronavirusu”, rekao je koautor studije José L. Hernández, doktor znanosti sa Sveučilišta Cantabria u Santanderu u Španjolskoj.

On smatra da treba preporučiti liječenje vitaminom D kod pacijenata s koronavirusom s niskim nivoom vitamina D koji cirkulira u krvi, jer bi ovaj pristup mogao imati blagotvorne učinke i na mišićno-koštani i na imunološki sustav.

Istraživači su otkrili da 80 posto pacijenata u bolnici Universitario Marqués de Valdecilla ima nedostatak vitamina D, a muškarci imaju nižu razinu vitamina D od žena. Pacijenti zaraženi koronavirusom s nižom razinom vitamina D također su imali povišene serumske razine inflamatornih markera poput feritina i D-dimera.

O važnosti vitamina D govorili su i ranije brojni stručnjaci među kojima je i doktorica Rose Ann Kenny.




“Imamo dokaze koji podržavaju ulogu vitamina D u prevenciji infekcija grudnog koša, posebno kod starijih osoba koje imaju nisku razinu vitamina D. Iako ne znamo konkretnu ulogu vitamina D u infekcijama koronavirusa, s obzirom na njegove šire implikacije na poboljšanje imunološkog odgovora i jasne dokaze o zdravlju kostiju i mišića, onima koji su stalno kod kuće i drugim rizičnim grupama trebamo osigurati adekvatan unos vitamina D”, pojasnila je doktorica Kenny.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.