Ilustracija/Pexels

Vaše dijete može biti pametnije i uspješnije! Ovo je najveći dar koji mu možete pokloniti

Autor: Zlatko Govedić

Riječi koje izgovaramo pred djecom silno utječu na njihove kognitivne sposobnosti. Ako roditelji potaknu dijete na logičko razmišljanje, ono će pokazivati manje znakova tjeskobe, neposlušnosti i agresivnosti.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta u Yorku tvrde da djeca roditelja koji više razgovaraju s njima i treniraju njihovu sposobnost rasuđivanja postaju inteligentniji zreli ljudi, obdareni bogatim vokabularom i maštom.

Stručnjaci navode da su članovi obitelji prvi učitelji djece. Količina riječi koje stariji govore u djetetovoj okolini pozitivno se odnosi na njegove kognitivne sposobnosti.

Visokokvalitetan govor odraslih koristan za razvoj jezika djece. Djeca koja komuniciraju s odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju dobar rječnik i vješto se njime koriste u svakodnevnom životu.

Količina izgovorenih riječi različita je od slučaja do slučaja. Neka djeca od odraslih čuju dvostruko više riječi od svojih vršnjaka.

Istraživači zaključuju da je nakupljanje vještina u najranijem periodu života kod različite djece promjenjivo i dinamično, a ne konstantno, od čega i dolazi do razlika u razvoju djece.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.