fbpx
iStock

UZROK SVIH BOLESTI: Čuvajte se ovoga!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Nekada su ljudi strahovali od zaraza i povreda, dok modernog čoveka muče ozbiljne posljedice sve dužeg sjedenja. Jasno je da dugotrajno sjedenje opterećuje kralježnicu i mišiće, ali najnovija istraživanja pokazuju da je ono pogubno za cijeli organizam, da uzrokuje mnoge bolesti: pretilost, dijabetes, oboljenja srca, vena, unutarnjih organa, mišića i kostiju.

Mišići koji dugo nisu aktivni, počinju slabjeti. Bolovi u vratu i ramenima s vremenom postaju ozbiljni i pokazuju na okoštavanje u vratnom dijelu kralježnice. Mozak dobiva manje kisika i smanjuje se produktivnost.

Prema riječima fizijatara i fizioterapeuta, masaža i svakodnevne vježbe mogu pomoći, ali ne ako se osam sati dnevno provede na stolcu.


Za ljude koji svakodnevno vježbaju, ali ipak dosta sjede, savjetuje se da vježbanje podijele u više dijelova tijekom dana. Također savjetuje se da čovjek na svakih sat ustane i prošeta nekoliko minuta ili se barem istegne.

Svjetska statistika pokazuje da čak 86 posto Amerikanaca sjedi tijekom radnog vremena, a čak polovica ustaje samo da bi uzela hranu. Zatim, 36 posto provodi sjedeći pred TV-om kod kuće još sat ili dva, a ostali još toliko pred računalom.

Zato je američka Zdravstvena medicinska asocijacija utvrdila postojanje takozvane “sjedeće bolesti” kao skup simptoma koji mogu dovesti do oboljenja i smrti. Osobe koje provode pred TV-om više od sedam sati dnevno imaju za 60 posto veći rizik da će umrijeti od srčanih oboljenja.

Također, osobe koje obavljaju uredski posao ili posao koji zahtjeva sate sjedenja, trebalo bi da, dok rade, stoje barem dva sata kako bi bili zdraviji i duže živjeli. Savjetuje se zaposlenima da uvijek stoje kada razgovaraju preko telefona te da protegnu malo noge, barem i po uredu.

Kako se pravilno sjedi?

  • Glavu ne naginjite naprijed.
  • Ramena treba da budu opuštena.
  • Laktovi treba da budu pod pravim kutom, a ruke blizu tijela.
  • Donji dio leđa treba da ima podršku.
  • Stopala treba da stoje ravno na podlozi.
Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.