fbpx
foto;pixabay

UTJECAJ COVID-a NA MOZAK: Ulazi u strukturu mozga koje nam omogućuju spoznajni i emocionalni život

Autor: T.Š.

Utjecaj COVID-a na mozak te utjecaj digitalnih tehnologija na rad i razvoj mozga dio su tema koje će se obrađivati u 20. Tjednu mozga koji se ove godine održava u on-line obliku.

“Znanost ima velike izazove o pitanju utjecaja COVID-a na mozak, mnogo se radi na tom području. Istraživanja su rađena na pacijentima koji su imali težu kliničku sliku, zatim prikazi slučajeva i slično”, rekla je gošća HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska dr. sc. Iris Žunić Išasegi, dr. med. s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

“Poznat je i uočljiv simptom gubitak njuha. Njušni živac je prvi moždani živac, odnosno “direktni izdanak mozga”, pretpostavka je da je to ulazak virusu u ostale strukture mozga s obzirom na to da su one kompleksno povezane. Možda je to ulaz u strukture mozga koje nam omogućuju spoznajni i emocionalni život. Postoje saznanja da utječe na smanjenje koncentracije, donošenje odluka, iritabilnost, umor i sl., određene studije postoje i govore u prilog da ima utjecaja”, rekla je Žunić Išasegi.


Na pitanje koliko će dugo trajati istraživanja kako bismo došli do prvih rezultata, doc. dr. sc. Ana Katušić s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga rekla je da su potrebna longitudinalna istraživanja, što znači da će se  pratit isti ispitanici tijekom duljeg razdoblja kako bi se vidjelo ima li situacija u kojoj se sada nalazimo utjecaja na moždane funkcije koje nas čine čovjekom.

Može li čovjek za života naučiti neograničenu količinu podataka?

“Postoje određeni mehanizmi učenja i pamćenja, ali treba naglasiti i važnost mentalne vježbe. Mozak je dosta plastičan i “zahvalan” kad se ulaže u njega”, rekla je Žunić Išasegi.

“Koncipirani smo tako da se prisjećamo onih informacija koje naš um označava kao relevantne. Dio odgovora mogao bi se povezati i s radnim pamćenjem, onim koje koristimo u određenom trenutku baratajući s više informacija kako bismo riješili zadatak. Jedna od tema ovogodišnjeg tjedna mozga je utjecaj digitalnih tehnologija”, rekla je Katušić te dodala:

“Postoje pokazatelji koji govore u prilog tome da kod osoba koje su intenzivno izlagane digitalnim tehnologijama, misli se pritom 4-5 sati dnevno, da imaju problema u radnom pamćenju. Vjerujemo da nam neuroznanost može dati odgovore na pitanja što je uzročno-posljedično ponašanje, a što je čista kauzalnost.

Digitalna tehnologija sama po sebi nije niti dobra, niti loša za naše umove, bitno je kako ju koristimo, koliko često i u kojoj dobi”, istaknula je.
Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.