
ZAŠTO PREBRZO STARITE? Ako ste primijetili da vaši vršnjaci izgledaju puno mlađe, moguće je da činite ove greške
Usjevna rotkva ili rotkvica (Raphanus sativus) povrtna je biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Pripada istoj porodici kao i repa i koraba. Vjerojatno potječe iz južne Azije.
Postoje različite vrste, ali najčešće se koristi crna rotkva ili bijela rotkva. Crna ima oštriji okus i jaču aromu.
Može se koristiti sirova u salatama ili kuhana u raznim jelima, no morate ju konzumirati umjereno, kao dio uravnotežene prehrane, jer u prevelikim količinama može izazvati probavne smetnje.
Bogata je vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalij, magnezij, željezo i kalcij. Također sadrži vlakna i antioksidanse, što je čini korisnom za probavu i zaštita od slobodnih radikala.
Iznimno je korisna za jetru i želudac te izvrsno detoksicira krv. Korisna je kod žutice jer pomaže ukloniti bilirubin, kontrolirajući njegovu proizvodnju. Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva. Posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
Ljuti okus rotkve potiče izlučivanje želučanih sokova, zbog čega se najčešće poslužuje u obliku salate ili pića ili kao aperitiv za otvaranje apetita. Ona potiče izlučivanje probavnih sokova i rad crijeva pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
Narezane na ploške i nekoliko sati odležane u hladnoj vodi, rotkvice se mogu pretvoriti u prekrasne ukrasne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predjelo ako ih napunite nadjevom od mekog sira. Zbog pikantnosti povrća, pojačano uživanje rotkvica ne preporuča se osobama s osjetljivom želučanom sluznicom i bolestima poput čira, crijevnih tegoba ili bubrežnim bolesnicima.
Kako prepoznati najbolju rotkvu?
Rotkvice pri kupnji moraju imati svježe zelene listove s korijenom na krajevima. Pripazite i na veličinu rotkvica jer veće rotkvice mogu biti stare, žilave i šuplje. Kako biste ih provjerili, lagano ih pritisnite. Ako su čvrsti, to je siguran znak da su tek ubrani, a ako su mekani, velika je vjerojatnost da su šuplji i gorki.
Štiti stanice
Crvena boja rotkve dolazi od pigmenata antocijana, snažnog antioksidansa koji štiti tjelesne stanice od propadanja i jamči zdravlje cijelog organizma.
Potiče probavu
Ljuti okus rotkvice potiče izlučivanje želučanih sokova, zbog čega se najčešće poslužuje u obliku salate ili pića ili kao aperitiv za otvaranje apetita. Osim toga, pokreće probavu i rad crijeva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.
Saveznica “fit forme”
U 100 g rotkvica ima samo 16 kalorija jer većinu ploda čini voda. Stoga ne čudi da u tom ljutom jelu bez rezerve možete uživati čak i ako ste na dijeti. To je povrće izvrstan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalija i folata koji daju energiju i jačaju imunitet.
Antibakterijsko oružje
Svježi sok od rotkve cijedili su naši stari za liječenje žuči, a posebno se pokazao korisnim kod izlučivanja sluzi iz dišnih organa tijekom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripe. Neki stručnjaci tvrde da je, osim antibakterijskih svojstava, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolje.
Čuvarica jetre
Rotkva sadrži tvari koje neutraliziraju bilirubin u jetri, zbog čega je izvrsno sredstvo u borbi protiv žutice. Osim toga, izvrsna je namirnica za poticanje proljetne detoksikacije – bez obzira jedete li je sirovu, cijedite iz nje sok ili je dodajete u neke složene napitke za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.
ZAŠTO PREBRZO STARITE? Ako ste primijetili da vaši vršnjaci izgledaju puno mlađe, moguće je da činite ove greške
HRANA KOJA RAZARA VAŠ IMUNITET: Želite li zadržati opće zdravlje organizma, ove namirnice morate izbaciti ili drastično smanjiti
ZANEMAREN SIMPTOM DIJABETESA: Ako ga primijetite, smjesta reagirajte kako ne biste izgubili zube
JEDITE BAGREMOV CVIJET, A MOŽETE SKUHATI I ČAJ: Iako pomaže kod mnogih tegoba, neki su njegovi dijelovi veoma otrovni!