Pomicanje sata može znatno utjecati na vaše zdravlje: Na udaru su ove skupine ljudi
UPOZORENJE KOJE MNOGI ZANEMARUJU: Svi znamo da je špinat zdrav, ali postoji razlog zašto ga ne smijete jesti često!
Špinat (Spinacia oleracea) je jednogodišnja kultivirana biljka iz porodice loboda (Chenopodiaceae). Veoma je zdrava namirnica, što je prepoznato i na našem podneblju pa je zato jedan od sastojaka brojnih naših recepata, kao i veoma čest izbor za prilog uz meso, npr. “faširke”. Lako ga možete uključiti u gotovo sva jela s povrćem, možete ga dodati čak i sendvičima, a dobar je dodatak i umacima.
Potječe vjerojatno iz Perzije, a u Europu, preciznije Španjolsku, unijeli su ga Mauri u 11. stoljeću. Uzgaja se kao povrće. U umjerenoj klimi uspijeva cijele godine, ali je najkvalitetniji između ožujka i svibnja te rujna i listopada.
On daje mnoštvo zdravstvenih blagodati jer sadrži vitamine: A, B1, B2, B6, C, K, te minerale: kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, bakar, fosfor.
Vitamin A važan je za za zdravlje i rast svih tjelesnih tkiva, uključujući i kožu i kosu.
Vitamin C važan je za jak imunitet, ali i za izgradnju i održavanje kolagena važnog za zdravlje i elastičnost kože i kose.
Vitamin K posebno je važan za zdravlje kostiju, čini ih snažnijima i otpornijima.
Također je dobar i za regulaciju probave jer je bogat vlaknima pa sprječava zatvor i poboljšava zdravlje probavnog trakta.
No isto tako, važno je znati da špinat sadrži i znatnu količinu oksalata koji smanjuju apsorpciju kalcija, a pri prečestom konzumiranju u tjelesnim tekućinama kristaliziraju i mogu prouzročiti probleme s bubrezima i mokraćnim mjehurom. Stoga se špinat ne preporučuje kao česta hrana mlađim osobama i djeci, ali je izvrsna hrana za starije ljude.
Kod kuhanja špinata prvu vodu treba baciti. U njoj ima nitrata, koji se pod utjecajem bakterija pretvaraju u nitrite pa se kuhani špinat ne smije ostavljati za drugi obrok.
ZADNJE VIJESTI
Sa samo dva prirodna sastojka napravite sprej koji pomaže protiv alergija: Evo i gdje ga koristite
Ovih pet svakodnevnih navika mogu dovesti do čira na želucu: Prvi simptom je neugodno ‘peckanje’
Djevojka živi s bizarnom alergijom, svaki obrok može joj biti koban: ‘Jedem samo dvije stvari’