Djelovanje joda na štitnjaču /Izvor: Pixabay/

UPALA ŠTITNJAČE MOŽE BITI UZROKOVANA DODACIMA JODA: Saznajte kako on utječe!

Autor: Matea Sušac

Bolesti štitnjače vrlo su rasprostranjene, a danas ih je sve lakše otkriti zahvaljujući naprednoj medicini.

Budući da sve više ljudi boluje od kroničnog Hashimotova tireoiditisa, pretpostavlja se da je u većini slučajeva povećan unos joda utjecao na češću pojavu ove bolesti.  Svjetska zdravstvena organizacija je Hrvatsku proglasila zemljom koja služi za primjer u postizanju idealne razine unosa joda u populaciji.

Naime, liječnici preporučuju izbjegavanje konzumacije Lugolove otopine jer ona sadrži oko 5 do 10 mg joda po samo jednoj kapljici. Osim toga, ne preporučuje se ni korištenje tzv. himalajske soli, budući da se ne može svrstati u istu skupinu s ostalim solima.

Himalajska sol služi isključivo kao dodatak Inače, normalna količina joda u ljudskom organizmu je od 15 do 20 mg joda, a čak 80 posto se nalazi u štitnoj žlijezdi. Doktori preporučuju dnevni unos od 150 mikrograma joda u organizam, dok za trudnice preporučuju 250 mikrograma dnevno.

Što uzrokuje bolesti štitnjače?
Izvor: Pixabay

Koji su glavni uzroci bolesti štitnjače?

Teško je reći koji su zapravo uzroci bolesti štitnjače, ali najvećim uzročnikom se smatra stres. Postoje razne dileme vezane za elektromagnetsko zračenje, međutim ne postoje konkretni dokazi o toj teoriji.

Valja izdvojiti tragediju koja se dogodila u Černobilu osamdesetih, kada su pretežito mala djeca dobila povećanje incidencije. Sva sreća, u Hrvatskoj se takva povećanja nisu dogodila, jer je ukupna količina radioaktivnosti ipak bila puno niža u usporedbi s Bjelorusijom ili Ukrajinom.

U većini slučajeva, bolesti štitnjače nemaju jasan uzrok, pa je teže spriječiti ih unaprijed. Bitno je naglasiti da su bolesti štitnjače gotovo u uglavnom riješive. Ključ zdravog života je unos zdrave hrane. Budući da hrana svakako sadrži određenu količinu joda, ne treba pretjerivati s dodatnim unosom.




Gotovo svaka hrana u sebi sadrži određenu količinu joda zbog soli. Liječnici savjetuju izbjegavanje konzumacije Lugalove otopine koja sadrži jako velike količine joda, jer upravo one uzrokuju upale i blokiraju normalno funkcioniranje štitnjače.

Prema dosadašnjim istraživanjima bolesti štitnjače češće se pojavljuju kod žena nego u muškaraca. Pretpostavlja se da su razlog tome, učestali pregledi kod žena. Razlika u stopi muških i ženskih oboljevanja štitnjače je velika. Ipak, ne bismo smjeli reći da su muškarci ‘imuni’ na bolesti štitnjače. Muškarci mogu oboljeti od hipotireoze i hipertireoze, imati čvorove u štitnjači i oboljeti od karcinoma.

Naime, kada je u pitanju dobna granica prilikom oboljevanja šitnjače, nema pravila jer se danas otkriva i kod mlađih ljudi. Pacijenti su različite dobne skupine, a najviše rizična skupina su žene na pragu tridesetih godina.




Koje simptome izazivaju bolesti štitnjače?

Pacijent treba obratiti pažnju na sve što izaziva ubrzavanje metabolizma.

Simptomi su: anksioznost, problemi sa spavanjem, previše ubrzana probava, izrazito pojačano znojenje.

Kod usporenog metabolizma se javljaju simptomi kao što su umor, malaksalost, neredovito dobivanje na tjelesnoj težini.

Ukoliko primijetite da ste dobili par kilograma viška uz normalnu konzumaciju hrane, svakako potražite savjet liječnika i provjerite štitnjaču.

10 namirnica koje vaša štitnjača jako voli

Budući da na štitnjaču direktnuo utječe prehrana, postoje namirnice koje  pozitivno utječu na stanični metabolizam, a ovo su neke od njih:

-alge

-brazilski orasi

-mlijeko

-piletina i govedina

-riba

-rakovi i školjke

-jaja

-bobičasto voće

-soja

S druge strane, postoje namirnice koje štitnjača ne podnosi dobro, pa se preporučuje izbjegavanje pržene i procesuirane hrane, te glutena (odnosi se samo na one koji ga podnose).

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.