fbpx

Univerzalni čudotvorni lijek mogao bi liječiti sve vrste raka?

Autor: P.R.

Lijekovi iz porodice PARP inhibitora nuspojave poput mučnine i umora trebali bi svesti na minimum, a njima se za razliku od kemoterapija, ne uništavaju i zdrave stanice.

Čudesan lijek koji dolazi iz porodice lijekova namijenjenih liječenju raka dojke mogao bi postati univerzalno oružje u borbi protiv gotovo svih vrsta tumora, otkrivaju britanski znanstvenici.

Znanstvenici sa Sveučilišta u New Castleu ističu posebnu ulogu skupine lijekova protiv raka poznate kao PARP inhibitori koji utječu na obnavljanje stanice tumora, piše Daily Mail.

Takvi bi lijekovi nuspojave poput mučnine i umora trebali svesti na minimum, a njima se za razliku od kemoterapija, ne uništavaju i zdrave stanice. Njima bi se uspješno trebali liječiti neki oblici raka dojke, rak jajnika, prostate i gušterače koji u osnovi imaju jednaku nepravilnost u genima.


Eksperiment proveden na miševima koji su oboljeli od raka pluća pokazao je da blokiranje molekule Cdk1 također blokira obnavljanje DNK u oboljelim stanicama, odnosno sprječava njihovo umnožavanje. Kada su životinje izložene terapiji PARP inhibitora, broj stanica zahvaćenim rakom se smanjio.

– Blokiranje Cdk1 utječe na obnavljanje DNK u stanicama raka čime one postaju osjetljive na djelovanje PARP inhibitora. Također smo uspjeli dokazati da se mogu tretirati samo oboljele stanice. Sad moramo razviti učinkovit lijek koji može blokirati Cdkl1 kako bi što više pacijenata imalo koristi od liječenja terapijom PARP inhibitora – rekao je profesor Nicola Curtin.

Znanstvenici ne skrivaju nadu da bi se jednog dana PARP inhibitorima mogao liječiti i rak pluća.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.