Ilustracija/Pixabay

ULJE KOJE POMLAĐUJE: Vratite sjaj licu ovom ‘čudotvornom’ biljkom koja ima iznimnu kombinaciju hranjivih sastojaka

Autor: Zlatko Govedić

Makadamija ili australski orah (Macadamia ternifolia) iz porodice dvoličnjakovki (Proteaceae), ima visok sadržaj masti kao što je slučaj kod ostalih srodnika i svojstvenu aromu. Rabi se u svježem i prerađenom obliku u slastičarstvu.

Stablo makadamije otkriveno je u 19. st. Najviše raste u Australiji i na Havajima, ali su ljudi njegove plodove počeli rabiti za prehranu i njegu kože tek 1950-ih.

Plod je veoma hranjiv i ljekovit te sadrži više od 60% ulja. U 100 g ima 771 kaloriju. Izniman je antioksidans. Uz uravnoteženu prehranu regulira masnoću u krvi. Orasi makadamije kupuju se oljušteni jer je ljuska veoma tvrda pa se obično otvara specijalnim uređajem.

Ulje makadamije je ukusno kod začinjavanje salata i umaka, ali je također i sjajno kozmetičko sredstvo. Toliko se brzo upija u kožu da je prozvano “nestajućim uljem”. Koristi i za masažu.

Lako se upija u kožu te ju čini mekom i čistom, čime se licu vraća mladolik izgled.

Oljušteni orasi makadamije jesu okrugli kao loptice, imaju svijetlu boju, po ukusu su najsličniji lješnjaku, a bogati su vrijednim hranjivim sastojcima. Sadrže jednostavne i višestruke nezasićene masne kiseline te povoljno djeluju na snižavanje kolesterola. Usto sadrži bjelančevine, vitamin B, kalcij, željezo i fosfor.

Ti su orasi sjajna grickalica koju možete kombinirati s različitim žitaricama ili ih samljeti i iskoristiti za kolače i kekse. Sadrže malo ugljikohidrata, ali relativno mnogo masti koje se smatraju cijenjenim kozmetičkim sredstvom.




Napomena: Orasi makadamije mogu biti otrovni za pse i mačke, pa ako jedete nešto s tim orasima nemojte davati svojim kućnim ljubimcima. Samo desetak grama može uzrokovati paralizu!

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.