fbpx
Ilustracija/Pixabay

ULJE IZ KUĆNE RADINOSTI ZA PLAŽU? Nije dobra ideja! Ako želite pocrnjeti i sačuvati zdravlje kože, ne činite ovu grešku

Autor: Zlatko Govedić

Esencijalna (eterična) ulja (aetheroleum) jesu hlapljive tvari koje se dobivaju iz biljnih tvari (korijen, stabljika, list, cvijet, plod), i to destilacijom, tještenjem ili ekstrakcijom, a sastoje se najviše od terpena.

No bez obzira na njihove ogromne zdravstvene blagodati, te preparate morate izbjegavati ako se namjeravate sunčati.

Stoga nemojte, umjesto skupe kreme, na plažu ponijeti kakav domaći preparat s eteričnim uljima s pomoću kojeg ćete “brže pocrnjeti”.


Stručnjaci, naime, upozoravaju na brojne opasnosti koje skrivaju takvi preparati.

Ako želite na kožu staviti esencijalno ulje gospine trave (kantariona), namažite ga barem 24 sata prije no što se izložite suncu kako ne biste dobili neželjene nuspojave.

Nadalje, iako maslinovo ulje vlaži kožu i čini je elastičnom, ono vas neće zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često može uzrokovati opekotine koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na koži.

Stoga, važno je da izaberete kreme s visokim zaštitnim faktorom kako biste imali zdravu kožu.

Krema sa zaštitnim faktorom 50 filtrira i štiti od 98 posto UVA-zraka koje dolaze do vaše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna je za sve, a napose za osobe koje su svijetle puti te čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.