Flickr

UBRZAJTE METABOLIZAM! Ovih osam namirnica već imate u kuhinji

Autor: Zlatko Govedić

Svaki čovjek posjeduje svoju brzinu metabolizma u organizmu. Ali, ako dovoljno spavate, vježbate, pijete dosta vode i pravilno se hranite – to će ga sigurno ubrzati, a kao bonus imatt ćete dobro zdravlje i reguliranje tjelesne težine.

Ove namirnice mogu ubrzati vaš metabolizam. Dodajte ih u svoj jelovnik i promatrajte kako vas suvišni kilogrami napuštaju, a vi postajete zdraviji i vitalniji:

1. Ljute papričice

Istraživanja su pokazala da konzumiranje ljute paprike ubrzava metabolizam, čak za 25-30%. Stvar je u tome da nas začinjena hrana tjera da se znojimo, više nego uobičajeno. To je povezano s kapsaicinom koji utječe na receptore bola u organizmu.

On povećava cirkulaciju krvi i metabolizam, aktivirajući vaše tijelo da brže sagorijeva masnoće. To znači da se vaša masnoća pretvara u tečnost 20 minuta nakon što pojedete jednu ljutu papričicu ili porciju dobro začinjene hrane.

2. Jabuke i kruške

Jabuke i kruške su najbolji saveznici kada je u pitanju borba sa suvišnim kilogramima. I to nije samo zbog njihove niske kaloričnosti, već i zbog toga što ovo voće značajno ubrzava metabolički proces u organizmu.




To potvrđuju i studije sprovedene na državnom Univerzitetu u Rio de Janeiru, tijekom kojih je utvrđeno da su žene, koje su jele po 3 jabuke ili kruške dnevno, izgubile više kilograma, od onih koje ih nisu konzumirale.

3. Chia sjemenke

One su nenadmašan proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcija, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. U sebi sadrže 20% proteina, 34% masti i 25% dijetetskih vlakana.




Konzumirajući ove sjemenke izgledat ćete mlađe, postat ćete energičniji i osjećat ćete se mnogo zdravije i vitalnije.

4. Sjemenke lana

Laneno sjeme čisti organizam od toksina, normalizira metabolizam, smanjuje razinu šećera u krvi i smanjuje apetit. Stvar je u tome da masne kiseline, koje sadrže u sebi laneno sjeme, aktiviraju rad lojnih stanica u tijelu, pomažući topljenju viška masti u organizmu. Zato je idealan produkt za mršavljenje.

Pomaže u gubljenju suvišnih kilograma, kao i održavanju normalne tjelesne težine. Od lanenih sjemenki možete napraviti napitak, koji će pomoći pri gubljenju suvišnih kilograma na zdrav način, bez gladovanja kao i održanju željene težine, bez jo-jo efekta.

(RECEPT) DVOSTRUKI UČINAK: Ovim napitkom pročistit ćete tijelo i potaknuti mršavljenje!

5. Cimet

Postoji mnogo korisnih svojstava cimeta. On poboljšava ten, snižava kolesterol, ubrzava protok krvi, savršen je za srce, stomak, crijeva i što je najvažnije – najbolji začin za topljenje masnoća u organizmu – jedan od jednostavnih načina za rješavanje ovog problema.

Možete jednostavno koristiti cimet kao dodatak svim jelima, po četvrtinu žličice na svaki obrok, piti jabukovu vodu sa cimetom ili napraviti poseban napitak za gubitak tjelesne težine i piti ga redovno, u intervalima.

6. Banane

Vjerovali ili ne, banane su jako korisne i mogu vam poboljšati zdravlje i život. Vaša svakodnevna prehrana mora sadržavati neko voće, a ako već možete birati, naš savjet su banane.

Banane poboljšavaju varenje, smanjuju apetit i potiču organizam na mršavljenje pa ako držite bilo kakvu dijetu, dobro je da u svoju prehranu ubacite i dvije banane dnevno. Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dovoljne da vam znatno poboljšaju organizam i da učine da se osjećate bolje i zdravije.

7. Kava i zeleni čaj

Odavno nije tajna da kava i zeleni čaj vrlo učinkovito ubrzavaju metabolizam. A također, oni sadrže veliku količinu antioksidanasa, pomažu sniziti razinu šećera u krvi i kod sagorijevanja masnoća. Bitno je razumjeti da kava, kao i zeleni čaj, moraju biti visoke kvalitete i moraju se konzumirati u umjerenim količinama.

Ova dva napitka mogu vas umiriti, međutim, to nije sve. Kava i zeleni čaj ubrzavaju metabolizam, puni su antioksidanasa, snižavaju razinu šećera u krvi (podrazumijeva se da pri konzumaciji nećete dodati šećer), pomažu sagorjeti masne naslaga, čak, u određenoj mjeri i uklanjanju celulit.

8. Brokula

Ako izbjegavate brokulu, promijenite to. Brokula je važan izvor kalcija, vitamina C, K i A. Tu su i antioskidansi i folna kiselina.

Osim toga, brokula vam itekako ubrzava metabolizam.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.