‘UBIJAJU’ VAS DONJA LEĐA? Isprobajte pet jednostavnih i korisnih savjeta za manju bol i bolje držanje!

Autor: Š. P.

Smanjenje kretanja koje bi se inače događalo pri svakodnevnom putovanju zbog pandemije se – dodatno smanjilo. Iako smanjenje potrošnje goriva ili putnih troškova štedi ogromnu količinu novca, to može rezultirati drugim problemima. Manje redovitog kretanja može, naime, značiti zatezanje mišića i ukočenje leđa.

Da više boravka kući ne bi značilo i više problema u leđima, potrebno je, savjetuju stručnjaci, slijediti pet jednostavnih i korisnih koraka.

1) Vježbanje

Budući da se tjedno putovanje na posao smanjuje, odvajanje vremena za vježbanje je ključno. Vježba je najučinkovitiji način za smanjenje rizika od bolova u donjem dijelu leđa i igra vitalnu ulogu u njezinu liječenju. Ne samo da će vježbe pomoći u suzbijanju boli, već će pomoći i u raspoloženju, krvnom tlaku, zdravlju srca, dijabetesu, spavanju i zdravlju zglobova.

Međutim, vježbanje ne mora nužno značiti odlazak u teretanu, trčanje ili sport. Jednostavno povećanje vašeg dnevnog broja koraka može imati veliki i trajan učinak na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Najnovija istraživanja preporučuju najmanje 150 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno ili 75 minuta aktivnosti intenzivnog intenziteta tjedno, kao i neki oblik treninga snage dva puta tjedno.

2) Jačanje

Trening snage često je aspekt ove preporuke koji se najlakše zanemaruje. Trčanje, biciklizam, plivanje i sport uobičajeni su u našem djetinjstvu, ali vježbe snage svima ipak ne dolaze prirodno.

Postoji puno jednostavnih vježbi s tjelesnom težinom s kojima možete započeti. Uvijek je potrebno imati na umu ako je cilj jačanja zapravo na tijelo primijeniti podražaj dovoljno velik da izazove promjenu u mišićima i zglobovima. Ova će promjena zauzvrat pomoći vašem tijelu da se nosi sa silama koje na njega utječu iz dana u dan.

3) Odmor/oporavak

Mnogi od nas odmor i oporavak uzimaju zdravo za gotovo, ali to je jednako važno, ako ne i važnije od samog vježbanja i kretanja. Bez odgovarajućeg oporavka, stres se može akumulirati na poslu, treningu i životu, što može dovesti do preopterećenja i bolova u donjem dijelu leđa. Zato pazite na sebe, budite pametni u treningu, odmarajte se od posla, dajte prednost prijateljima i obitelji – a tu je, naravno, i spavanje.




Spavanje je najjednostavnija metoda oporavka i najučinkovitija od svih tehnika. Ako ne spavate dovoljno, ne postoji nikakva druga metoda koja bi mogla nadomjestiti tu razliku. Mnoga su istraživanja pokazala kako spavanje manje od 6-8 sati povećava rizik od ozljeda, smanjuje performanse, koncentraciju i vrijeme reakcije. Osim što se tijekom dana izlažete većem riziku od boli, san je također najvažniji za popravak tkiva, obnovu hormona i glukoze u krvi.

4) Držanje

Tijekom godina veliki naglasak stavljen je na “loše držanje” i “pravilno sjedenje”, međutim, brojni novi dokazi pokazuju da ne postoji veza između jednog određenog držanja i ozljede. Problemi nastaju ako dugo ostanete u jednom položaju. Drugim riječima, ne postoji jedno dobro ili loše držanje, ali kretanje je ključ.




Ukoliko to već nemate u ‘dnevnoj memoriji’, postavite alarm svakih 30 minuta za promjenu položaja, ustajanje ili hodanje.

5) Ergonomija

Stres koji obuzima naše tijelo tijekom rada možemo smanjiti i optimizacijom ergonomije za podržavanje neutralnijeg položaja. Na primjer, sjedenje na potpornoj stolici, noge na podu i stol/računalo na pravoj visini značit će da možete sjediti dulje nego, na primjer, sjediti na stolici, uvrnuti pod kutom radeći s laptopom. Napor potreban za ovaj drugi položaj mnogo je veći i stoga će ga biti mnogo teže održavati.

Ako puno vremena provodite radeći od kuće, sasvim je razumno zatražiti od nadređenih da vam postave odgovarajuću opremu.

Smanjivanje boli na dnevnoj bazi uvelike utječe na vašu cjelokupnu kvalitetu života, kao i na sposobnost da svoj posao obavljate produktivno. Svakodnevna bol blokira vašu sposobnost jasnog razmišljanja te povećava rizik od depresije i drugih mentalnih stanja.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.