Screenshot, izvor: hercegovina.info

U zdravome tijelu, zdrav duh! Malim koracima prema zdravijem načinu života!

Autor: Dnevno, B.V.

Muku mučite s prekomjernom težinom? Imate niz zdravstvenih problema? Stara izreka kaže: “Ono smo što jedemo”, a da u tome ima istine, više su puta potvrdili znanstvenici, dokazujući kako hrana koju unosimo ima utjecaj na naš organizam.

“Bacite oko” na preporuke i krenite s promjenama u prehrani i promjenama u životnome stilu već danas.

  1. Jeste li među onima koji preskaču doručak? Ujutro natašte popijete samo kavu, jer želite ostati produktivni na poslu? Zapamtite – zdrav doručak je sjajna stvar! Naime, zbog njega se mršavi i zahvaljujući njemu, puni ste energije. U vašem doručku se moraju pronaći proteini, malo zdravih masti, poput onih iz avokada, kokosovog ulja, maslaca od badema, lanenog ulja i orašastih plodova. U doručak si svakako dodajte i povrće, jer je ono puno vlakana i pomaže u radu crijeva. Doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, a večerajte kao siromah!
  2. U organizam unosite dovoljne količine tekućine i vode. Voda je najzdravije piće, a tjelesne funkcije kao što su respiracija, probava, metabolizam i reguliranje temperature mogu se odvijati jedino uz prisutnost vode.
  3. Živite sjedilačkim načinom života? Na tjednoj razini, potrebno je napraviti minimalno 10 tisuća koraka ili barem odvojiti 3 sata za neku fizičku aktivnost. Prošećite, krenite se baviti nekim sportom, upišite se u teretanu. Sigurno ćete smanjiti mogućnost za obolijevanjem od niza kroničnih bolesti, poput onih kardiovaskularne prirode, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa.
  4. Imate stalnu želju za slatkim? Slatkiši nam daju prividan osjećaj zadovoljstva, a u stvarnosti samo još više pogoršavamo regulaciju šećera u krvi . Mnogi običavaju reći da im je “pao šećer” pa se okrepljuju slatkišima ili zašećerenim napitcima, nesvjesni paradoksalne situacije da prekomjerna količina šećera u krvi vodi u manjak, zato što izaziva pretjerano izlučivanje inzulina. Tako se svaki put iznova zatvara “hiper-hipo” začarani krug naglog porasta i posljedičnog pada šećera u krvi
  5. Pazite s unosom škroba u organizam. Posebno su opasni pekarski proizvodi, kojima Hrvati ne mogu odoljeti. U ovu kategoriju proizvoda prepunih škroba spadaju krumpir i tjestenina. Ovakve namirnice ne daju nam potrebnu sitost, niti reguliraju dobro šećer u krvi. Stoga se ubrzano, nakon konzumacije takvih obroka,javlja poteba za novim pogonskim gorivom, odnosno novom porcijom.

Napravite plan, poduzmite konkretne akcije i pratite napredak! Sretno!

 

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.