fbpx
screenshoot

‘U ZATVORU JE BOLJA’ Do 60 posto bolničkih pacijenata pothranjeno zbog loše nutritivne terapije, Belupo i Ruđer krenuli u rješavanje problema!

Autor: Tea Šojat

Nemalo puta svjedočili smo brojnim fotografijama šokiranih građana koji nisu mogli shvatiti kako primjerice jedna trudnica za obrok može dobiti hrenovku.

Prisjetimo se i kako je na stranicama Vlade RH jedan otac ostavio  fotografiju hrane koju je dobila njegova supruga nakon poroda, a post je izazvao lavinu negativnih komentara na račun hrane u bolnicama diljem zemlje.

I dok svi znamo da hrana u bolnici ne može biti takva da se ‘ubijete u njoj’, nije nam jasno kako jedna hrenovka može biti zdrav obrok za majku koja je tek rodila. Uz to nešto bijelo i nekakav umak, doista se ne može reći da je, pa sve i da mora jesti ‘laganiju’ hranu, zdravo.


‘Bitno da se kupuju nepotrebni avioni’, ‘Tko želi smršati lipo na bolničku spizu u kbc split’. samo su neki od komentara koje su brojni građani ostavili na stranicama Vlade RH. I ne čudi kad vidimo kakvu oni ‘spizu’ dobiju, a majke, roditelje, neka se oporavljaju uz hrenovku. ‘Tako se radi na rastu nataliteta! Rastimo na hrenovkama i splačinama!’, a bilo je i onih koji su izjavili kako je  zatvorska hrana ‘de luxe’ u odnosu na bolničku.

Institut Ruđer Bošković i farmaceutska tvrtka Belupo pokrenuli su istraživačko-razvojni projekt razvoja nove prehrane namijenjene bolničkim potrebama, priopćeno je u ponedjeljak s Ruđera.

Projekt vrijedan devet milijuna kuna, od kojih se 6.1 milijuna kuna sufinancira EU sredstvima u sklopu poziva ‘Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije’ (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, traje tri godine. Većina sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu, te zapošljavanje novih stručnjaka, kaže se.

Riječ je o inovativnim oralnim nutritivnim pripravcima za posebne medicinske potrebe koji su namijenjeni za potpunu ili djelomičnu prehranu bolesnika s ograničenom, oslabljenom ili poremećenom mogućnošću konzumiranja, probave, apsorpcije, metaboliziranja ili izlučivanja uobičajene hrane, ističe pomoćnica ravnatelja IRB-a i voditeljica projekta Marijeta Kralj,

 Provedbom projektnih aktivnosti također se želi definirati koncept personalizirane nutricionističke podrške koja će zajedno sa inovativnim proizvodima i digitalnom komunikacijskom platformom činiti iskorak u sveobuhvatan pristup prvoj liniji nutritivne terapije, kazala je koordinatorica projektnog tima Belupa Lenkica Penava.

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije društvene probleme u Hrvatskoj. Vodeći uzroci smrti u Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila, koje su izravno povezane s prehranom, dok je stopa dijabetesa 54,7 posto veća u Hrvatskoj nego u ostalim novim članicama Europske unije.
Statistički podaci ukazuju da malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20 – 60 posto bolničkih pacijenata. Brojne studije pokazuju da pravodobna i adekvatna nutritivna terapija doprinosi smanjenu broja dana provedenih u bolnici i broja ponovljenih hospitalizacija te posljedično smanjuje troškove zdravstvenog sustava.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.