fbpx
Filip Kos/PIXSELL

U NEDOSTATKU SUNČEVIH ZRAKA: Brokula pospješuje apsorpciju vitamina D, a zbog ovih razloga poželjet ćete je jesti svakoga dana

Autor: Matea Vidić

Brokula nije izrazito popularno povrće, štoviše, mnogi je, a posebice djeca, jedu pod prisilom i smatraju je svojevrsnom kaznom. Ipak, u zimskim, tamnim danima, brokula je odličan suborac protiv bolesti.

Ovo povrće naime pospješuje apsorpciju vitamina D kojeg, u većini vremena, manjka zimi, a s druge strane, bori se i protiv štetnih utjecaja sunca jer bogata je vitaminima A, C i E koji pospješuju izgled kože. S druge strane, brokula poboljšava i rad srca jer je bogata topivim vlaknima koja utječu na snižavanje razine kolesterola dok s druge strane sumpor iz brokule ojačava krvne žile.

Istini za volju, brokula je odlična i prilikom pojave prvih sunčevih zraka, u proljeće. Tada se, kako znamo, većina ljudi bori s alergijama, a upravo brokula ublažava simptome alergija. Sadrži naime kempferol koji smanjuje iritaciju i upalu.

Zbog toga što sadrži vlakna, brokula ubrzava probavu, ali i jača probavni sustav. Shodno tome, pomaže i kod mršavljenja, a kalcij i vitamin K iz brokule osnažuju kosti.

Naposljetku, studije su pokazale i kako ovo povrće smanjuje rizik od razvoja nekoliko vrsta tumora.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.