Ilustracija

U NAMA ŽIVI STO BILIJUNA BIĆA! Što sve morate znati prije nego što kupite probiotike?

Autor: Zlatko Govedić

Probiotici ili “dobre” bakterije” jesu živi mikroorganizmi koji imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina ako su primijenjeni u adekvatnoj količini.

Gastrointestinalni sustav predstavlja složeni ekosustav u kojem se uspostavlja ravnoteža između domaćina i crijevne mikroflore koju čine fakultativni i obvezni anaerobi. Otprilike 95% crijevne bakterijske populacije kod ljudi čine obvezni anaerobi poput Bifidobacterium, Clostridium, Eubacterium, Fusobacterium, Peptococcus, Peptostreptococcus i Bacteroides, dok 1-10% crijevne populacije čine fakultativni anaerobi poput Lactobacillus, Escherichia coli, Klebsiella, Streptococcus, Staphylococcus i Bacillus.

Oni ne djeluju blagotvorno samo na crijeva, već i na druge organe. Mogu pomoći u smanjenju simptoma astme, rizika od arteroskleroze, razine triglicerida i kolesterola te u poboljšanju zdravlja usta i zuba, imunosnog sustava i apsorpcije nutrijenata.

Određeni probiotski sojevi pomažu i kod liječenja dijabetesa i pretilosti, pa čak i nekih do sada kroničnih i neizlječivih oboljenja, što ukazuje na to da će uloga probiotika u budućnosti biti još značajnija. Također, imaju pozitivan utjecaj na niz metaboličkih funkcija. Primjerice, sinteza vitamina K nije moguća bez njih, a mnogi šećeri se mogu probaviti samo uz njihovu pomoć.

Važno je znati da u našim crijevima živi oko sto bilijuna bakterija, što je približno deset puta više od ukupnog broja stanica koje izgrađuju naš organizam. Toliko brojna bića jesu važan zdravstveni potencijal koji treba njegovati.

Također, valja imati na umu da nisu svi probiotci isti te da postoje velike razlike u sastavu, količini bakterija, tehnologiji izrade, kvaliteti i učinkovitosti, te da treba uzimati samo provjerene proizvode.

Stoga se, prije kupnje probiotika, uvijek posavjetujte sa svojim liječnikom i/ili ljekarnikom.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.