Foto: Guliver

TRZATE SE DOK PADATE U SAN? Niste jedini! Vaše tijelo vam zapravo želi nešto reći, četiri su poruke

Autor: Dnevno.hr/T. P.

Mnogi od nas doživjeli su nagli trzaj tijela prilikom spavanja, iako nam predstavlja neugodu, to je sasvim benigna pojava koju je iskusilo i do 70 posto ljudi.

‘Ovo se zove hipnički trzaj. Pojavi se iznenadni trzaj dijela tijela ili cijelog tijela, a osjeti se kao udar elektriciteta ili kao da padamo’, objasnio je za portal livestrong.com Raj Dasgupta, dr. med., docent kliničke medicine na Keck Medicine iz USC-a u Los Angelesu.

Hipnički trzaj najčešće se dogodi na prijelazu između budnog stanja i spavanja, a nije neobično da se dogodi u različitim fazama sna, a ponekad nas i ne probudi.

I dalje nije sasvim jasno zašto se pojavljuje hipnički trzaj, no mnogi znanstvenici smatraju ga evolucijskim znakom, odnosno povezuju ga s dalekom prošlošću kad je čovjek spavao na stablu, a trzaj bi ga spriječio da tijekom sna – padne.

Iako ne predstavlja razlog za brigu, postoje četiri razloga koji mogu dovesti do hipničkog trzaja.

1. Neispavanost
‘Loša kvaliteta sna znači da ne dobivate dublju REM fazu sna koja je restorativna. Iako u krevetu provedete sedam do devet sati, koliko se preporučuje, možda se budite neispavani i pospani ste tijekom dana. Higijena spavanja, kao što je vrijeme prije spavanja za opuštajuće aktivnosti i boravak podalje od ekrana važni su za kvalitetu sna’, rekao je dr. Dasgupta.

2. Kofein
‘Stimulansi, kao što su kofein i nikotin, također su povezani s hipničkim trzajima. I ne čudi stoga da nedostatak sna i konzumacija kofeina mogu ići ruku pod ruku. Što ste više neispavani, to više posežete za kofeinom kako biste ostali budni’, izjavio je dr. Dasgupta te je preporučio najviše dvije to tri šalice kave na dan.




3. Apneja
‘Budući da se hipnički trzaji događaju tijekom prijelaza između buđenja i spavanja, veća je vjerojatnost da će se pojaviti ako imate apneju u snu, stanje obilježeno kratkim stankama u disanju tijekom noći, što uzrokuje višestruka uzbuđenja i buđenja’, objašnjava dr. Dasgupta.

4. Stres

‘Bilo bi vrlo zanimljivo istražiti jesu li ljudi počeli doživljavati hipničke trzaje tijekom pandemije korone’, kaže dr. Dasgupta




Naime, emocionalni i mentalni stres može uzrokovati hipničke trzaje.

Autor:Dnevno.hr/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.