Stocksy

TROVANJE HRANOM MOŽE BITI OPASNO: Evo kako si pomoći, ali i kada posjetiti liječnika

Autor: M.V.

Trovanje hranom učestaliji je problem nego se misli, a najčešći uzročnik istoga pokvarena je hrana. No do takvog stanja namirnice mogu doći i tijekom procesuiranja, tijekom distribucije pa čak i tijekom pripreme stoga je važno znati pravovremeno reagirati.

Najčešći simptomi trovanja hranom grčevi su u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev koji može, ali i ne mora sadržavati tragove krvi te temperatura i groznica. U svim tim slučajevima nerijetko si možete pomoći sami.

Prilikom ovakvog stanja važno je hidratizirati se, a u tom slučaju potrebno je popiti dovoljno vode da sam osjećaj žeđi u potpunosti nestane. Dakako, takvo postupanje zahtijeva i konzumaciju lagane hrane s manje masti. Dan bi tako trebao početi s tostom, bananom ili rižom, a svakako se preporuča izbjegavanje kofeina, alkohola te začinjenu i masnu hranu.

Ipak, vodite računa i o tome da trovanje hranom može biti i izrazito opasno te zahtijeva posjet liječniku. Stoga, ako se hranom otruju mala djeca, trudnice, osobe starije životne dobi te osobe koje imaju kronične zdravstvene probleme koji utječu na imunološki sustav, kakvi su HIV ili rak, spadaju pod rizičnu skupinu i trebali bi se hitno javiti liječniku.

Osim toga, svaka druga osoba koja primijeti teže simptome dehidriranosti kakva je glavobolja, vrtoglavica te suha usta, osjećaju slabost te im se magli vid, trebaju hitno posjetiti liječnika.

Isto bi trebali učiniti i svi koji primijete da simptom proljeva ne prestaje ni nakon 72 sata i oni koji imaju temperaturu veću od 38 stupnja. No naposljetku, najvažnije je da se liječnicima obrate oni koji su putovali u drugu državu,a koji imaju simptome trovanja hranom, jer to znači da su bili izloženi drugim toksinima.




Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.