fbpx
Ilustracija/Pixabay

TRI ŠALICE KAVE DNEVNO ZA ZDRAVIJU JETRU? ‘Očito nije poanta u kofeinu, postoji neki tajanstveni sastojak’

Autor: Zlatko Govedić

Stručnjaci tvrde da bi kava mogla biti zdrava za vašu jetru te da čak i kava bez kofeina može imati taj učinak. Ranija istraživanja sugerirala su da ispijanje kave može pomoći u zaštiti organa, no čini se da kofein ipak nije glavni aktivni sastojak u tom smislu.

U jednoj studiji koju je vodila profesorica Qian Xiao iz američkog Nacionalnog instituta za rak, analizirani su podaci gotovo 28.000 Amerikanaca, u dobi od 20 i više godina, koji su dali informacije o konzumaciji kave. Također im je provjerena razina nekoliko enzima u krvi povezanih sa zdravljem jetre.

Ljudi koji su pili tri ili više šalica kave dnevno – uključujući one koji su pili samo kavu bez kofeina – imali su niže razine ovih enzima, što je pokazatelj boljeg zdravlja jetre.


“Naši nalazi povezuju ukupni i beskofeinski unos kave s nižim razinama jetrenih enzima. Ovi podaci sugeriraju da sastojci u kavi, osim kofeina, mogu promicati zdravlje jetre. Potrebne su daljnje studije kako bi se identificirale te komponente”, rekla je tada Xiao za medije.

Studija je, doduše, samo pokazala povezanost između pijenja kave i zdravlja jetre, ali nije mogla dokazati uzrok i posljedicu. Međutim, ranija su istraživanja pokazala da kava može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, srčanih bolesti, nealkoholne masne bolesti jetre, ciroze i raka jetre.

“Postojalo je nekoliko studija koje su nagovijestile da pijenje kave može biti dobro za jetru, pa čak i spriječiti razvoj raka jetre. No iako su te studije zanimljive, koncept da kava štiti jetru teško je dokazati. Možda je najvažniji podatak koji se može prikupiti iz ove studije taj da zaštitni učinci nisu povezani s kofeinom, već su zapravo povezani s nekom intrinzičnom komponentom same kave. Stoga bi u budućim studijama trebalo izolirati sastojak kave koji daje taj učinak u nadi da bi se zaštitni faktor mogao proizvesti i upotrijebiti kod pacijenata s bolešću jetre”, zaključuje David Bernstein, šef Odjela za hepatologiju u Sveučilišnoj bolnici North Shore (Manhasset, New York, SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.