Tri razloga zašto je dan najbolje započeti doručkom od zobene kaše

Autor: ZG/Dnevno.hr

Zobene pahuljice jedna su od najjeftinijih namirnica u supermarketu, a imaju jednako dobar razlog biti super hrana kao i skupe goji bobice ili chia sjemenke. Pune su vitamina i minerala poput B1, B6, željeza, magnezija, biotina, silicijevog dioksida i vlakana.

Ovo su tri glavna razloga da dan započnete zobenom kašom:

Regulira razinu šećera u krvi

Topiva vlakna u kombinaciji s visokim sadržajem magnezija reguliraju razinu šećera u krvi. Zobena kaša ima ovu kombinaciju. Ako pate od česte žudnje za hranom, trebalo bi da jedete zobene pahuljice svaki dan. Razina šećera u krvi polako se diže nakon jela te nema naknadne potrebe za dodatnom hranom, odnosno grozne žudnje za “nečime”.

Pomaže kod probavnih smetnji

Bez obzira na to je li riječ o zatvoru ili proljevu, zob će djelovati na vašu probavu. Netopiva vlakna djelotvorna su protiv konstipacije, a njihov je udio posebno visok u zobi. Najbolje je jesti 3 žlice zobenih mekinja svaki dan tijekom dva tjedna. Možete ih pomiješati u kolače, ispeći u kruhu, posuti ih preko salate, upotrijebiti ih kao juhu ili ih pomiješati s jogurtom.

Služi kao prirodno sredstvo za detoksikaciju




Tijelo proizvodi otpadne tvari metabolizma i otrove koji se nakupljaju u tijelu putem hrane i okoliša. Vlakna u zobi pomažu tijelu da se opet riješi tog “smeća”. Zobena kaša je savršeno jelo za detoks.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.