fbpx
Ilustracija/iStock

Tri ljekovite biljke protiv depresije: Njihovo ulje ili čaj može značajno ublažiti simptome bezvoljnosti

Autor: Zlatko Govedić

Klinička depresija je poremećaj raspoloženja obilježen velikom tugom i zlim slutnjama, osjećajima bezvrijednosti i krivnje, bespomoćnosti i beznadnosti, povlačenjem od drugih te otežanim i usporenim mišljenjem. Kod nekih oblika depresije pojavljuje se inhibicija psihofiziološke aktivnosti, a kod drugih prevladava psihomotorni nemir i razdražljivost.

Može biti simptom kojega drugoga psihičkog poremećaja ili samostalan poremećaj raspoloženja, a često prati i tjelesne tegobe i bolesti.

Razlikuju se endogena depresija, koja nastaje bez poznatog uzroka, i egzogena ili reaktivna depresija, koja nastaje povodom nekog događaja (npr. smrt u obitelji). Suvremena psihijatrijska klasifikacija također razlikuje veliku ili unipolarnu depresiju, koja se češće pojavljuje u starijoj životnoj dobi, od bipolarne, koja je češća kod mlađih osoba, a u kojoj se izmjenjuju razdoblja maničnog raspoloženja s razdobljima depresije.

U skladu s njima depresije se liječe psihoterapijom i/ili farmakoterapijom. Smatra se da je depresija najrašireniji oblik psihičkih poremećaja, kojoj je pretežitost tijekom životnog vijeka oko 5%.

Prema tome, depresija nije prolazno stanje neraspoloženja i pasivnosti, nego je riječ o ozbiljnoj bolesti koju treba liječiti. Ona utječe na cjelokupni život bolesnika, ali ima i značajan utjecaj na socijalno okruženje. Izlječenje nikad ne dolazi preko noći, već je potrebna upornost, a što više bolesnik zna o depresiji, lakše će biti ravnopravan partner u njezinu svladavanju.

U narodnoj medicini kantarion ili gospina trava vjerojatno je najpoznatija biljka za liječenje depresije. Uporaba kantarionova ulja ili čaja može ublažiti simptome depresije nakon četiri do šest tjedana.

Matičnjak je još jedan izbor. Koristi i za liječenje drugih psihičkih problema kao sto su strahovi, napetost i sl.

Uzrok nastanka depresije može biti i poremećaj neurotransmitera u mozgu jer on može dovesti do problema sa snom, apetitom i raspoloženjem. Ginkgo biloba općenito ima povoljan utjecaj na rad mozga tako da potiče proizvodnju neurotransmitera koji sudjeluju u prijenosu signala između neurona.
Ako pijete lijekove za navedene bolesti, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.