TRENUTNO OLAKŠANJE: Bolno natečeno zagnojeno tkivo riješite bez ‘graška’ znoja!!

Autor: Dnevno

Nekima se događa rijeđe, nekima češće da se zbog neznatnog udarca ili malog trna nađu u ovoj neugodnoj i iznimno bolnoj situaciji. Kako je velik broj nas trenutno u vrtovima i ove ozlijede bivaju sve češće, pa tako u brojnim grupama na društvenim mrežama možemo vidjeti upite kako se riješiti upravo ove upale.

Iako kažemo kako se ‘upalila zanoktica’, zapravo je riječ o akutnoj upali tkiva, koja može biti i kronična, u području oko nokta, a zove se paronihija.

Najčešće nakon traume, bakterije ulaze u kožu oko nokta, gdje se ubrzo pojavljuje crvenilo ( može u roku par sati i kraće), potom veliki okrugli čep gnoja, koji je i na najmanji dodir iznimno bolan.

Ono gdje svi griješe je pokušaj istiskivanja gnoja, pa i probijanje kože običnom iglom. Velika velika greška koja samo produljuje upalu, a što može dovesti i do kirurškog zahvata! Osim što nam se tkivo može upaliti uslijed traume, ovoj infekciji podložne su osobe koje grizu nokte ili sišu prste.

Paronihija se može javiti i na nogama gdje infekcija obično započinje na uraslom noktu. U dijabetičara i osoba s perifernom vaskularnom bolesti paronihija može ugroziti ekstremitet, ili pak dovesti do amputacije.
Paronihija najčešće nastane nakon sljedećih radnji:

-nakon ozljedi,

-rezanje noktiju ili manikure,
-čupkanje okolne kožice,

-kronični nadražaj (npr. deterdženti),

-držanje ruka dugo vremena u vodi.

Riješite problem sa samo 2 sastojka i bez ‘graška’ znoja!
pixabay

Još jednom je bitno napomenuti kako bolno područje nikako ne treba stiskati, guliti i pokušavati doći do gnoja. Uzmite sol i običan tanjur ili bilo koju posudu u koju možete staviti cijelu šaku.

U toplu vodu, ne prevruću ne premlaku, stavite žlicu soli i uronite ruku u tekućinu.

Držite sve dok se voda ne ohladi, a potom ponovite postupak. Nakon toga lagano posušite ozlijeđeno područje, tapkajte, ne stiskajte, ne stružite. Ponovite ovaj postupak ujutro i navečer.

Već nakon prvog tretmana osjetiti ćete veliko olakšanje i smanjenje boli, a ovisno o tome koliko je prošlo od oljede i naticanja, kroz par dana u potpunosti ćete riješiti problem.

Vidjeti ćete možda i kako se stvaraju tamne točkice (kao čepići), koje će kasnije otpasti, isto nije potrebno ništa raditi na silu. Kroz njih će izaći gnoj nakon što omekšaju i otpuste.

Prst svakako zaštitite kad god postoji mogućnost da upaljeno područje zamažete, lupite isl.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.