fbpx
Ilustracija/Pixabay

TOPLINSKI UDAR: Ovo je stanje veoma opasno za život! Evo kako možete pomoći sebi i drugima

Autor: Zlatko Govedić

Toplinski udar je stanje opasno za život, povezano s izlaganjem visokim temperaturama okoliša. Velike vrućine ljeti, koje teško podnose kronični bolesnici i starije osobe, predstavljaju velik napor i za organizam mladih, zdravih ljudi. Zbog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja koji se odvijaju posljednjih desetljeća došlo je do velikog porasta učestalosti toplinskog udara.

Do toplinskog udara dolazi kada tjelesna temperatura naglo poraste iznad 41 °C, uslijed izlaganja organizma velikoj toplini. Proces naglog rasta temperature događa se u vrlo kratkom roku, za svega deset do petnaest minuta, a prate ga brojni simptomi.

Osim visoke temperature, neki od njih jesu: suha i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni tlak, tahikardija, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svijesti…


Da biste pomogli osobi zahvaćenoj toplinskim udarom, potrebno je da je, na prvom mjestu, odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite suvišnu odjeću. Zatim, umivajte je hladnom vodom i, ako je u svjesnom stanju, dajte da pije napitke bez kofeina i alkohola.

Toplinski je udar vrlo sličan sunčanici, ali je razlika u tome što do toplinskog udara ne mora nužno doći zbog izravnog izlaganja suncu. Da biste se zaštitili od toplinskog udara, preporučuje se lagana odjeća svijetlih boja i prirodnih materijala, redovna rehidratacija, rashlađivanje i slično.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.