fbpx

Tajna vezanja jajne stanice i spermija je u šećeru

Autor: hina

Znanstveni već znaju da se 'prepoznavanje' spermija i jajašca odvija tako da proteini s glave spermija dođu do specifičnih šećera na vanjskoj ovojnici jajne stanice. Jednom kad dođe do spajanja, vanjske ovojnice spermija i jajašca vežu se prije nego se sjedine i spermij tada 'preda' svoj DNA jajnoj stanici što predstavlja čin oplodnje jajašca.

Skupina znanstvenika otkrila je kako se točno veže spermij na jajnu stanicu čime počinje proces oplođivanja i njihovo bi otkriće moglo otvoriti put za nove metode liječenja neplodnosti.

Međunarodni je tim utvrdio da određena vrsta molekule šećera čini vanjsku ovojnicu jajne stanice ljepljivom što pomaže vezanje te stanice i spermija, rezultat je istraživanja objavljenog u časopisu Science.

– Detalji koje smo otkrili pomažu premoštavanju velikog jaza u našim saznanjima o plodnosti i nadamo se da će u konačnici pomoći mnogima koji ne mogu začeti – kaže Anne Dell s Kraljevskog koledža u Londonu koja je radila na istraživanju sa znanstvenicima iz Missourija, Hong Konga i Tajvana.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da neplodnost zahvaća do 15 posto parova u reproduktivnoj dobi širom svijeta, a gotovo svaki sedmi par u Britaniji ima probleme začeti dijete zbog raznih razloga od kojih mnoge medicina još ne može objasniti.

Znanstveni već znaju da se ‘prepoznavanje’ spermija i jajašca odvija tako da proteini s glave spermija dođu do specifičnih šećera na vanjskoj ovojnici jajne stanice. Jednom kad dođe do spajanja, vanjske ovojnice spermija i jajašca vežu se prije nego se sjedine i spermij tada ‘preda’ svoj DNA jajnoj stanici što predstavlja čin oplodnje jajašca.

U ovom istraživanju korištena je visokoosjetljiva tehnologija kojom se procjenjivalo koje su molekule ključne u procesu spajanja. Utvrđeno je da je to šećerni niz poznat kao SLeX. Kako bi potvrdili rezultate istraživači su potom koristili vanjske ovojnice neoplođenih odumrlih jajnih stanica.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.