
Ove namirnice ne ostavljajte za kasnije: U suprotnom riskirate trovanje, s jednim mnogi griješe
Vječno je pitanje je li bolje koristiti ulje ili svinjsku mast, a mnogi će u toj borbi stati na stranu masti koja se može višenamjenski koristiti.
Inače, po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća. Većinu monozasićenih masnih kiselina u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana s nižom razinom lošeg kolesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu. Svinjska mast ima visoku točku vrenja te je pogodna za prženje hrane.
Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se konzumirala u prošlosti. Masnoće iz masti pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadrži kolesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija.
Ono što mnogi ne znaju jest koje su još svrhe svinjske masti.
Naime, svinjska mast može biti korisna za vašu kosu, kožu i lice.
Ako imate suhu kosu, možete primijeniti ovaj savjet. Osobe koje su to učinile kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija. A i sjajnija!
Dobro ju je namazati direktno na prljavu kosu, neposredno prije pranja, a nakon pranja isperite kosu čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji učinak kada se primjenjuje na suhu svijetlu kosu.
Ako imate bubuljice na koži koje ne prolaze duže vrijeme, možete ih namazati prepranom svinjskom mašću. Nekada su žene rabile prepranu svinjsku mast za njegu ispucalih peta, laktova i kože ruku.
Omiljena delicija brojnih Hrvata košta kao dijamant: Kilogram je 30 eura, a bit će i više
Za prepiranje svinjske masti rabi se čista hladna voda. U zdjelu stavite dvije žlice masti pa nalijte pola čaše vode i miješajte desetak sekundi drvenom kuhačom.
Vodu prospite, pa ulijte novu količinu. Taj postupak ponovite devet puta. Tako se dobiva mast iznimno bijele boje, posve čista a u narodu se zove “preprana mast” ili “mast isprana u devet voda”.
Žene su i u prošlosti imale lijepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas. U tu svrhu je korištena svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.
Ove namirnice ne ostavljajte za kasnije: U suprotnom riskirate trovanje, s jednim mnogi griješe
Idealna temperatura za sve prostorije tijekom zime: Evo gdje mora biti najtoplije
Vaše biljke će biti zahvalne na ovim pravilima: Evo kako ih ‘očuvati’ tijekom zimskih dana
Ovaj bizaran simptom može ukazati na opaku bolest: Obratite pozornost na miris ‘trulih jabuka’