fbpx
Foto: Pixabay

SVIJETU PRIJETI ‘EPIDEMIJA DEMENCIJE’: Crveni nosovi kroz iskrenu priču pokazali što prolaze oni koji se suočavaju s ovom teškom bolešću

Autor: Dnevno

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a 21. rujna označava se Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija danas u svijetu boluje 24 milijuna ljudi. Očekuje se da će taj broj i dalje rasti te da nam predstoji “epidemija demencija”. Prema znanstvenim procjenama broj oboljelih ove godine će iznositi čak 43 milijuna.

U Republici Hrvatskoj se procjenjuje da danas ima oko 80 tisuća oboljelih, ali je prema dostupnim podacima liječeno svega 771 osoba.

Za zdravije i humanije društvo

Stoga su Crveno nosovi, u suradnji s europskim partnerima ClowNexus, pokrenuli projekt koji će se tri godine intenzivno baviti starijima i nemoćnima oboljelima od demencije.

Čitav projekt je potpomognut EU fondom Kreativna Europa.

“Na današnji dan 21. rujna, 2021. godine obilježavamo svjetski dan Alzheimerove bolesti jer želimo biti uz sve koji nas trebaju jer zdravije i humanije društvo koje pridonosi dobrobiti svih ljudi budeći životnu radost osobito u teškim i kriznim trenucima”, priopćili su.

Tonćijeva priča

Povodom toga su razgovarali s Tonćijem, njihovim donatorom, čija je majka bolovala od te teške bolesti, a koji je podijelio svoje iskustvo kako bi pomogao u razvijanju ovog projekta.

“Kada smo primijetili kod majke prve simptome sve češćeg zaboravljanja i zametanja stvari otišli smo neurologu. Ostali smo šokirani dijagnozom. Ono što smo mi pripisivali starosti imalo je ime, Alzheimer. Najgore je bilo saznanje, da najgore tek dolazi. Uz sva nastojanja da majci, fizički vrlo aktivnoj osobi, koliko-toliko olakšamo novonastalu situaciju stvari su s vremenom, izmicale kontroli. Kod majke je strah i nepovjerenje raslo s napredovanjem bolesti. Počela je sakrivati novce i osobne dokumente na mjestima, gdje ih ni mi više ne bi mogli naći. Situacija je dovodila do ludila brata i mene, a najviše nas je ubijala nemoć da joj pomognemo”, prepričao je Tonći.
“Moja majka, inače vrlo društveno biće, polako je gubila moć socijalizacije. Sve je teže komunicirala s ljudima. Ulazila je susjedima u kuće u bilo koji sat “na kavu“ ali kako su svi znali njezinu situaciju većina je bila vrlo tolerantna prema njenim postupcima. Sve češće bi je nalazili u različitim dijelovima grada kako besciljno luta. Kada su ti “bjegovi“ od kuće postali učestali, a bratu gotovo onemogućen normalan život bili smo prisiljeni odvesti je u jedan privatni starački dom. Naglašavam da je starački dom u Makarskoj nije htio primiti jer je bila “fizički preaktivna“”, objašnjava.

“Ja sam dolazio doma na godišnji odmor tako da sam cijeli proces mentalnog propadanja moje majke gledao sa strane i u fazama. Ono vrijeme koje bi provodio s njom u mnogim situacijama dovodila me je do ludila. Koliko god sam čitao o toj bolesti ništa vas ne može pripremiti na svakodnevne poraze u srazu s bolešću. Posebno teško je bilo mom bratu. On je morao prestati raditi, svesti svoj društveni život na minimum i potpuno se posvetiti majci, a unatoč svemu tome suočavati se s komentarima okoline koja bi to “bolje i drugačije“”, rekao je Tonći.

Cilj – osnažiti one u teškim životnim situacijama

Za ovaj dan, ali i čitav program ClowNexusa posvećenog, Zvona Vučković profesionalna manekenka, pridružila se ovoj akciji i odlučila je poduprijeti nas u ovom projektu, tako se fotografirala kako bi dala podršku ovome projektu i pridružila se cilju u svrhu pružanja psiho-socijalne podrške kroz umjetnost i smijeh.

Podsjetimo, Crveni nosovi pomažu osnažiti one koji se nalaze u tužnim i bolnim životnim situacijama. To čine redovitim posjetima klaunova-doktora djeci u bolnicama te starijim i nemoćnim osobama u domovima.
“Osluškujući potrebe djece i starijih osoba koje posjećujemo, njihovih obitelji, stručnog osoblja ali i naših donatora i partnera, s godinama smo uvodili i neke nove, specifične programe, imajući na umu da je potreba za radošću prisutna i izvan bolničke sobe”, objašnjavaju.

Svi programi provode se pod umjetničkom palicom međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International, a klaunovi-doktori koji ih izvode za njih su educirani i neprestano se usavršavaju za rad s najosjetljivijim skupinama u društvu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.