Foto: Profimedia

SVIJET SLOŽAN PRVI PUT! ‘Moramo iskorijeniti jedini rak koji je izlječiv ako se otkrije na vrijeme’

Autor: Daniela Delale/Hina

Širokim pristupom cijepljenju djevojaka mlađih od 15 godina cjepivom protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, koji se smatra odgovornim za nastanak raka vrata maternice, poboljšanim probirom i pravodobnim liječenjem oboljelih žena, broj infekcija mogao bi se smanjiti za 40 posto, čime bi se do 2050. spasilo 5 milijuna života, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija.

Rak vrata maternice, četvrti najčešći karcinom među ženama u svijetu, bolest je koja se može spriječiti, ali svake godine od nje oboli najmanje 570.000, a umre 311.000 žena, objavila je UN-ova agencija.

Gotovo svi slučajevi povezani su s infekcijom raznim tipovima humanog papiloma virusa koji se prenosi spolnim kontaktom. Stopa zaraze dvostruko je veća u zemljama u razvoju, a stopa smrtnosti triput je veća nego u zemljama s visokim dohotkom.

“Izlječenje raka prije je bio nedosanjani san, no danas imamo učinkovite i jeftine alate utemeljene na znanstvenim istraživanjima i dokazima koji će nam omogućiti da taj san i ostvarimo” rekao je u utorak direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, istaknuvši da se rak vrata maternice može spriječiti ako se otkrije dovoljno rano i uspješno izliječiti poduzimanjem odgovarajućih mjera.

“Ne uvedemo li nove mjere, broj novih slučajeva zaraze na godišinjoj razini mogao bi se odsad do 2030. povećati s 570.000 na 700.000, a broj umrlih godišnje s 311.000 na 400.000 ili za 21 posto”, rekla je pomoćnica generalnog direktora WHO-a dr. Nothemba Simelela na konferenciji za novinare.

Ministri zdravstva iz 194 država članica prošli su tjedan podržali strategiju koju je WHO lansirao u utorak, a cilj joj je smanjiti broj slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva te iskorijeniti tu bolest.

“Rak vrata maternice možemo eliminirati samo kao javnozdravstveni problem. Stoga je cilj strategije WHO-a angažirati zdravstvene vlasti na cijepljenju 90 posto djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknutih ih na probir na rak vrata maternice među 70 posto žena te na liječenje 90 posto žena s dijagnozom invazivnog karcinoma vrata maternice”, rekla je dr. Simelela.




Neki će laboratoriji i ostali alati razvijeni tijekom pandemije covida-19 biti korisni za probir na rak vrata maternice, a novi bi testovi trebali ubrzati liječenje i dobre rezultate, istaknula je.

“S današnjom tehnologijom dijagnoza se može dobiti za 20 minuta, a žena se može početi liječiti odmah, što bi značilo da se nakon samo jednog posjeta liječniku i u istome danu može prionuti hitnom liječenju prekancerogenih lezija”, dodala je Simelela.

Istaknula je da se prvi put svijet složio da “zajedničkim snagama moramo pokušati iskorijeniti jedini rak čiji se nastanak i razvoj može spriječiti cjepivom i jedini rak koji je izlječiv ako se otkrije na vrijeme”.




Ona smatra da je “velik broj smrtnih ishoda od raka vrata maternice posljedica ponašanja globalne zdravstvene zajednice koja je desetljećima zanemarivala ovu bolest”.

Autor:Daniela Delale/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.