Flickr

Svi znamo da je peršin zdrav! Ovako ga možete upotrijebiti za otečene oči i poticanje mokrenja

Autor: Zlatko Govedić

Peršin je biljka koja pripada porodici štitarki. Zeleni dijelovi biljke sadržavaju eterično ulje, a rabe se i kao začin i kao sastojak lijekova

Začin je moguće kupiti tijekom cijele godine, obično za juhu i dekoraciju jela. Lišće biljke odličan je izvor vitamina A, C i K te se u povijesti rabio kao ljekovita biljka.

Bez peršina je ukus mnogih jela nezamisliv, ali zagovornici tradicionalne medicine ističu i njegova brojna ljekovita svojstva u otklanjanju različitih tegoba. Kod peršina je ljekovito sve – korijen, list i sjemenke.

Za poticanje mokrenja, u slučaju kada je otežano, treba izmiješati korijen, list i sjemenke, pa sve sitno isjeckati. Potrebno je pet žlica. Mješavina se potom kuha pet minuta u 500 ml vode, zatim odstoji 20 minuta, pa procijedi. Pije se po šalica, triput dnevno. Ovaj čaj istovremeno je djelotvoran kod otečenosti nogu.

Kada su oči otečene i upaljene, dvije žlice sitno isjeckanog peršinova lista treba kuhati u 300 ml vode, dvije do tri minute, zatim sadržaj ohladiti i procijediti kroz sterilnu krpu ili gazu. Dobivenim čajem više puta dnevno ispiru se oči, a uvečer se stavljaju oblozi da stoje duže vrijeme.

Oblozi se pripremaju tako što se šest grančica opranog peršinova lišća stavlja na kapke, a oči se povezuju gazom. Oblog se skida tek ujutro, u zamračenoj prostoriji.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.