Ilustracija/Pixabay

SVI ĆETE IH NOĆAS KONZUMIRATI! Ovo su alkoholna pića koja izazivaju najveći mamurluk: Obvezno provjerite

Autor: Iva Međugorac

Bol u želucu od piva, glavobolja od crvenog vina, mučnina od “žestica” samo su neke od nuspojava konzumacije velike količine alkohola.  Većina ljudi barem je jednom u životu iskusila gadan mamurluk i to su pripisali vrsti konzumiranog alkoholnog pića, a ne količini, možda zvuči čudno, ali ova teorija nije za odbaciti.

Sav alkohol izaziva dehidraciju, pa tako i svaki izaziva mamurluk, no njegova jačina ovisi o nusproduktima fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo. Oni daju boju i okus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje. Tako kvasac proizvodi određene kemikalije tijekom fermentacije, a pivar i vinar nemaju puno utjecaja na njihovu količinu. Unatoč tome, pivo nema puno tih kemikalija, no žestoka pića imaju.

Zašto u destilerijama mogu kontrolirati količinu tih kemikalija? Proizvođači žestica zagrijavaju tekućinu pa neke ishlape, dok druge ostaju, ovisno o visini temperature ili broju postupaka destilacije i filtriranja.

Zato dakle ovih kemikalija uglavnom ima u tamnijim žesticama, dok ih u votki i džinu nema. Najveća količina ih je u brandyju, potom viskiju i crvenom vinu, pa njih tijelo teže probavlja.

Ali kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosi jačini mamurluka. Ugljični dioksid još je jedan od njih, u šampanjcu i drugim pjenušavim pićima pomaže da alkohol brže uđe u krvotok. Još je gore ako se pije na prazan želudac.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.