Ilustracija/pixabay

SVE VIŠE OBOLJELIH OD GRIPE: Saznajte koji pandemijski virus dominira

Autor: Dnevno.hr

Sezona gripe dobrano je započela. Tome u prilog idu podaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gdje su potvrdili 34 pozitivna uzorka od svih analiziranih koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske. Rezultati govore da dominira virus H1N1, sličan pandemijskom virusu ”svinjske gripe” iz 2009. godine, piše Večernji list.

”Osim što imamo pozitivne uzorke iz svih dijelova Hrvatske, drugi preduvjet prema propozicijama Svjetske zdravstvene organizacije za početak epidemije jest da je više od deset posto pozitivnih pacijenata od svih uzoraka koje testiramo, a kod nas je to puno više. Naravno da 34 uzorka pozitivna na gripu ne znači da je toliko i oboljelih jer taj je broj najmanje sto puta veći i oba preduvjeta su dokazana te možemo reći da je epidemija gripe u Hrvatskoj počela”, rekao je voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu dr. Vladimir Draženović.

Trenutno dominira virus H1N1, no drugačijeg je soja nego 2009. godine, a utvrđeni su i virusi H3N2 i tip B.Svih 320 tisuća doza trovalentnog cjepiva protiv gripe je potrošeno, no krajem tjedna bi trebalo doći dodatno naručenih deset tisuća doza.

”Kod gripe je dosta bitno koliko traje, a prošla sezona koja je bila doista intenzivna počela je samo tjedan dana ranije nego ove godine. Kad krene ranije, onda gripa dulje i traje, a i ove je godine sezona rano počela”, tvrdi dr. Draženović.

Za cijepljenje nikad nije kasno jer se gripom može zaraziti i u ožujku ili travnju. Nabavljene su i dodatne doze četverovalentnog cjepiva koje se može bez liječničkog recepta kupiti u ljekarnama po cijeni od oko sto kuna.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da se cijepe kronični bolesnici, oboljeli od dijabetesa i stariji od 65 godina, što je oko 900 tisuća ljudi, no cijepljeno je svega 360 tisuća ljudi.

”Nema brige ni ako se čovjek cijepi usred sezone gripe. Dogodi li se da oboli odmah sutradan, dok još nije stvorio protutijela, gripa neće zbog toga biti jača niti će mu cijepljenje naškoditi”, objasnio je dr. Draženović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.