Foto: Vladimir Dugandzic /CROPIX, Ilustracija

SVAKO JUTRO POJEDITE OVO VOĆE! Štiti od česte vrste raka

Autor: Dnevno.hr

Plodovi kivija smatraju se supervoćem. oni su prepuni su antioksidansa, vitamina C, kalija, fenolne kiseline i vlakana te su dobar izvor vitamina E. Kivi uz to poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško probavljive proteine, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta – aktinidi, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Kivi također ublažava zatvor omekšavajući stolicu. Iako mnogi znaju za dobrobiti kivija kao voća, prevladava mišljenje da su njegove moći kao prirodnog pomagača probavnog sistema često zanemarene u korist drugih načina pomoći probavi.

Uz sve to, kivi ima sposobnost sprječavanja oštećenja DNK, a poznato je da je oksidativni stres sa svojim posljedicama na DNK rizični faktor za rak debelog crijeva.

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Ako jedete kivi svako jutro, prema nekim istraživanjima, možete spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i razinu triglicerida u krvi za čak 15 postoto čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.