Pexels

Stručnjakinja odgovara na ‘vječno pitanje’: Može li nam žvakaća guma prije jela pomoći da smršavimo?

Autor: Zlatko Govedić

Žvakaća guma je vrsta slatkiša načinjena od gume ili sličnog elastičnog materijala namijenjenog žvakanju. Iako tragovi predmeta slični žvakaćim gumama potječu još iz vremena neolitika, ona je u svom modernom obliku stvorena u SAD-u u drugoj polovici 19. stoljeća. Američka vojska ju je u 20. stoljeću davala svom ljudstvu kao sredstvo za olakšanje napetosti, a odatle se proširila širom svijeta. Posebne vrste žvakaćih guma rabe se i u medicinske svrhe.

Neumjereno žvakanje može uzrokovati napetost u temporomandibularnom dijelu glave, gdje se čeljust spaja s lubanjom, a umjetni zaslađivači mogu uzrokovati glavobolje.

U nadi da će obuzdati apetit, mnogi često žvaču gumu bez šećera. Ruska nutricionistkinja dr. Ljudmila Denisenko iz Moskve kategorično je protiv toga.

“Ako žvačemo žvakaću gumu prije jela, naš će organizam smatrati da smo počeli jesti pa će se lučiti želučana kiselina. Kako u želudcu nema hrane, ta će kiselina početi djelovati na sluznicu želudca, što nas direktno vodi do gastritisa. Zato je žvakaća guma prije jela izričito zabranjena. No ako nakon jela poželite pojesti neku poslasticu, umjesto nje slobodno uzmite žvakaću gumu bez šećera”, zaključuje Denisenko.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.