FOTO: Guliver image/Rajesh Kumar Singh)

STRUČNJAK RAZOTKRIO SRAMOTU! Neki ne peru zube, godišnje se u Hrvatskoj proda jedna četkica po osobi

Autor: Dnevno.hr

Peru li Hrvati zube? Možda, ali prema istraživanju, koristi se jedna četkica za zube pa dok se ne raspadne.

Higijena, tvrdi struka, nije na zavidnoj razini…

Liječnik i predsjednik Europske federacije za parodontologiju, profesor Darko Božić gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa povodom Europskog dana parodontologije.

Nije dobro

Ovaj je ugledni stručnjak govorio o parodontitisu, kroničnoj bolesti od koje u svijetu boluje više od 800 milijuna ljudi. Objasnio je glavnog uzročnika i način liječenja ove bolesti, ali je i naveo što bi Ministarstvo zdravstva trebalo poduzeti mjere da se popravi briga oko dentalnog zdravlja.

Božić ističe da najčešće obolijevaju osobe u ranim četrdesetim godinama. Dodaje kako je bolest u većini slučajeva već uznapredovala kad osobe odluče posjetiti svog stomatologa…

Glavni uzročnik je loša higijena, a podaci o brizi Hrvata o usnoj šupljini i zubima su u najmanju ruku zabrinjavajući.

“Recimo, u hrvatskoj populaciji godišnje se proda jedna četkica po osobi. To je malo smiješno, ako znamo da četkicu treba 3-4 puta godišnje promijeniti. Imamo i neke podatke da Hrvati ne peru svaki dan zube, tako da smo mi već u startu u nekom lošem dijelu”, naglasio je.




Nemojte samo ‘probraljati’ po ustima

S obzirom na to da mnogi smatraju da kvalitetno održavaju svoju dentalnu higijenu, a zapravo griješe, Božić je dao savjet kako pravilno oprati zube.

“Mnogi kažu: ‘Znate, ja perem 5-6 puta dnevno.’ Vi pogledate usta i vidite indeks plaka je 80 posto. I sad se postavlja pitanje što ta osoba radi ako pere 5-6 puta dnevno. Vrlo jednostavno – treba prati dva puta dnevno po dvije minute. Ali onda doista zube treba očetkati, a ne samo probrljati po ustima. Tamo gdje su prostori među zubima uski treba uzeti zubni konac i očistiti ostatke hrane i plaka koji se nakupio”, opisao je ekspert

Napominje kako je razlog lošeg održavanja usne šupljine i taj što 99 posto pacijenata nikada nije dobilo upute o oralnoj higijeni, što se mora promijeniti. “Kada bi se to uspjelo – ja vam garantiram da bi se značajno reducirala bolest. Prevencija je najjeftinija, to svi znaju, ali ju je najteže provesti”, uvjeren je.




Na koncu, sudeći prema rezultatima istraživanja, nije čudno što ponekad ujutro uslijed gužve u tramvaju osjetite neugodan zadah pojedinaca.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.