Foto: Unsplash

Stručnjak otkriva nov pristup liječenju djece: ‘Ne treba liječiti samo tijelo’

Autor: Sanja Plješa / 7dnevno

Poznato je da je u životu sve povezano i da se jedna stvar ili situacija ne može promatrati sama za sebe, nego u međuodnosu s ostalim situacijama. Tako je i kad je riječ o brizi o zdravlju, posebice djece.

U posljednje vrijeme sve se više pozornosti posvećuje holističkom pristupu liječenju, i to ne samo kod djece nego kod svih. Suvremeni trendovi nalažu da živimo u harmoniji tijela, uma i duha jer samo tako možemo biti zdravi.

To znači da se liječenje neke bolesti ne može promatrati jednostrano, nego se istražuje njezin uzrok kako bi došlo do poboljšanja i ozdravljenja. Holističkim načinom liječenja u pedijatriji bavi se prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, eminentni pedijatar i jedan od najvećih stručnjaka u Hrvatskoj.

Foto: Sasa Buric / CROPIX/Ilustracija

Sve komplikacije

Na početku je naznačio da sama riječ holizam upućuje na to da je riječ o cjelovitom, sveobuhvatnom i interdisciplinarnom pristupu u medicini.

“Primjerice, kada je riječ o zdravlju, najčešće se brinemo o tjelesnom zdravlju i nešto manje o duševnom, a prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, zdravlje sadrži i komponente socijalnog te edukacijskog zdravlja, čemu se u zdravstvenoj zaštiti znatno manje posvećujemo. Zadaća je svakog djelatnika poliklinike skrbiti se o svim komponentama zdravlja i naravno po potrebi uključivati stručnjake suradnih struka, npr. socijalnog radnika, psihologa, pedagoga i sl. ako se posumnja na teži problem”, rekao je Jovančević.

Dodao je kako bi konceptualno poliklinika trebala pokrivati više od 95 posto zdravstvene problematike djece. U preostalim slučajevima, kada je potrebno bolničko liječenje, sofisticirana dijagnostika i liječenje, djeca se upućuju u bolnicu.

S obzirom na to da su se u posljednje vrijeme pojavile neke nove bolesti, zanimalo nas je jesu li djeca bolesnija nego prije nekoliko godina i što je na to utjecalo.
“Promatrano unatrag nekoliko godina, značajno se promijenila učestalost infektivnih bolesti dišnih organa i probave. One su postale znatno učestalije te se kod nekih bolesti uobičajena sezonalnost (tipični periodi kada se javljaju) potpuno promijenila, tako da se javljaju tijekom cijele godine. Upravo je ova sezona obilježena iznimno visokom učestalošću bolesti, istovremenom prisutnošću većeg broja agresivnih virusnih uzročnika bolesti te pojavom hripavca. Uzroci se zasigurno većim dijelom kriju u proteklim godinama i protuepidemijskim mjerama, ali dijelom i u smanjenoj procijepljenosti djece”, naglasio je profesor Jovančević.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’
Prijateljski odnos

Ipak, pozitivnim trendom smatra smanjenje broja djece oboljelih od teških oblika infekcije streptokokom pneumonije (pneumokokom) otkako je uvedeno cijepljenje u redovitom programu imunizacije.

No, prema izvješćima, u porastu je i učestalost psihičkih poteškoća, vjerojatno zbog pandemije covid-19 i potresa.

Pedijatar je rekao i kako je u proteklih nekoliko godina jedina nova bolest bila covid-19 sa svim svojim komplikacijama. No u posljednjih nekoliko desetljeća bilježi se porast alergijskih bolesti (dišnih putova, probave i kože), pervazivnih poremećaja (autistički spektar), ali i bolesti vezanih za psihosocijalno zdravlje. Jovančević je rekao kako nažalost od debljine kontinuirano obolijeva sve više djece starije od pet godina.

Zanimljivo je promatrati kako djeca prihvaćaju holistički pristup u liječenju, pa tako profesor Jovančević ističe da se, kada je riječ o mlađim dobnim skupinama, primarni učinak vidi kod roditelja jer se otvaraju teme za koje većina roditelja nije ni bila svjesna koliko su značajne i koliko utječu na opće zdravlje djeteta.

“Kod školske djece nastoji se osnažiti odgovornost i uloga samog djeteta u očuvanju i unapređenju vlastitog zdravlja. Uz ovakvo zalaganje zdravstvenog osoblja, i djeca i roditelji ostvaruju partnerski odnos u kojem je liječnik savjetodavac i edukator, a roditelj i dijete mogu informirano postupati”, rekao je.

Dodao je da je najveća poteškoća roditelja koji dovodi bolesno dijete strah i nesigurnost. Nju liječi stručna i topla ljudska potpora.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Dodatni iskorak

“Dakle, nema situacije u kojoj ova komponenta smije izostati. I klasični medicinski problem uspješnije će se liječiti ako se dijete sagleda u cjelini svog obiteljskog i šireg socijalnog okruženja”, istaknuo je.

Iako nam se čini da je holistički pristup u Hrvatskoj još u povojima, profesor Jovančević ne misli tako.

Mišljenja je da, kad je riječ o pedijatrijskoj struci, Hrvatska je u vrhu svjetskih trendova i naše doktrine su ugrađene u stavove i brojne prakse međunarodnih organizacija. No svakako ima još puno posla kako bi se oživotvorili ovi doktrinarni stavovi. Tu, nažalost, zaostajemo.

Prof. dr. sc. Jovančević naglašava kako je potrebno na najvišoj razini odlučivanja početi rješavati goruće javnozdravstvene probleme kao što su debljina, iznimno visoka učestalost respiratornih infekcija predškolske djece i bolesti iz autističkog spektra. Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i inozemstvu trebali bi biti temelj planiranja.

“S otvaranjem poliklinike otvara nam se mogućnost da pozitivno utječemo na hrvatsku pedijatriju, unesemo neke nove trendove, djelujemo preventivno javnozdravstvenim aktivnostima, poboljšamo zdravstvene ishode te utječemo na širu javnost. S pacijentima njegujemo jedan poseban odnos i gajimo ljudski pristup djeci i roditeljima”, rekla je Marija Bošnjak.

Riječ je o cjelovitom i individualiziranom pristupu zdravlju djece. Od prvih i kontrolnih pregleda kod akutnih situacija, sistematskih pregleda, cijepljenja pa do ekspertize supspecijalista i specifičnosti pojedinih suradnih struka razmišljaju holistički, uzimajući u obzir sveobuhvatne djetetove potrebe.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Jedinstvene vještine

Marija Bošnjak kaže kako, osim sa supspecijalistima, liječnici surađuju i s drugim stručnjacima, poput psihologa, fizioterapeuta te nutricionista. Svatko od njih donosi jedinstvene vještine i perspektive koje su bitne za razumijevanje i rješavanje različitih aspekata djetetova zdravlja.

Suradnja ovih stručnjaka u timu omogućuje integriran pristup liječenju, a timski rad pridonosi boljem razumijevanju kompleksnosti dječjeg zdravlja i omogućuje koordinirano djelovanje kako bi se postigao najbolji mogući ishod.

Autor:Sanja Plješa / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.