Pinterest

NIJE ALTERNATIVA STANDARDNOM LIJEČENJU: Nema dokaza da tamjan liječi rak bolje od kemoterapije

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Znanstvenici sa Leicesterskog sveučilišta u Britaniji otkrili su da smola tamjana sadrži kemijski spoj acetil-11-keto-beta-bozveličnu kiselinu (AKBA) koja može uništiti stanice raka te može biti vrlo učinkovita u liječenju raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva.

Eterično ulje tamjana odlično je u borbi protiv upala, infekcija i preranog starenja, a ujedno blagotvorno djeluje na probavni trakt, jača imunitet te poboljšava oralno i mentalno zdravlje.

Premda smo u izvornoj verziji teksta objavili da je tamjan i izvrstan borac protiv raka te da istraživanja pokazuju da može biti moćniji od kemoterapije jer ne uništava zdrava tkiva i stanice, nema negativnih nuspojava te može ubiti stanice raka koje su otporne na kemoterapiju, riječ je o netočnoj informaciji. Tamjan nije alternativa standardnom liječenju karcinoma i ne postoji istraživanje koje daje prednost tamjanu umjesto drugim tretmanima. Uprava za hranu i lijekove SAD-a nije odobrila tamjan kao lijek za bilo koju bolesti i ne postoje znanstveno dokazane smjernice za njegovu upotrebu.

Znanstvenici sa Leicesterskog sveučilišta u Britaniji otkrili su da smola tamjana sadrži kemijski spoj acetil-11-keto-beta-bozveličnu kiselinu (AKBA) koja može uništiti stanice raka te može biti vrlo učinkovita u liječenju raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva. Ustanovili su da se AKBA pokazala posebno uspješnom u liječenju posljednjeg stadija raka jajnika koji je inače posebno teško liječiti te da ubija stanice raka koje ne reagiraju na kemoterapiju.

No unatoč pozitivnim rezultatima laboratorijskih istraživanja, potrebne su daljnje studije i posebno klinička istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo kakav doista utjecaj tamjan može imati na borbu protiv karcinoma i ljudsko zdravlje.

Naime, dosadašnja istraživanja tamjana bile su laboratorijske studije usmjerene na mogućnost liječenja raka, no kliničko ispitivanje na ljudima nije provedeno.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.