Foto: Screenshot/YouTube

Stručnjaci objasnili što se zapravo dogodi kada vam se ‘smrzne mozak’ dok jedete hladno

Autor: F.F

Sigurno ste doživjeli “zamrzavanje mozga”(popularni ‘brain freeze‘) kad ste brzo pojeli sladoled ili neku drugu hladnu ili zamrznutu hranu. Doživjeli ste to u mladosti, ali vjerojatno nikada niste saznali zašto dolazi do ‘zamrzavanja mozga’. Stručnjaci su objasnili zašto imamo osjećaj kao da nam se smrznuo mozak ili pak pola glave.

To je poznato i kao glavobolja od sladoleda, a tehnički se zove sfenopalatinalna ganglioneuralgija. Ova vrsta glavobolje događa se kad iznenada izložimo mozak hladnoći, a može se pojaviti i tijekom ronjenja u hladnu vodu ili izlaganja hladnom zraku.


Trend među mladima izuzetno je opasan: Pogledajte što vejpanje radi vašim plućima

Zašto dolazi do ‘zamrzavanja mozga’?

MaryAnn Mays, neurologinja, objašnjava da postoji vanjsko i unutarnje zamrzavanje mozga, piše Tips & Tricks. Vanjsko se događa kada hladnoća izvana utječe na glavu, dok unutarnje može biti uzrokovano brzim gutanjem ledenih napitaka ili sladoleda. Ovi bolni trenuci traju obično kratko, 30 sekundi do 30 minuta, ovisno o uzroku.

Kad hladnoća dođe u dodir s nepcem, dolazi do sužavanja krvnih žila, što uzrokuje bol. Regina Krel, direktorica medicine glavobolje, objašnjava da promjena temperature izaziva vazokonstrikciju, a zatim širenje krvnih žila, što rezultira “zamrzavanjem mozga”. Ova reakcija nije kod svih ista, a oko 30% do 40% populacije je osjetljivo na ovu vrstu glavobolje zbog osjetljivosti trigeminalnog živca.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.