Foto: Pixabay, Ilustracija

Strahovite posljedice fizičkog kažnjavanja djece: Čak i ‘samo malo po guzi’ ima daleko teže negativne učinke nego što se do sada mislilo

Autor: L.B.

Odgojna metoda udaranja djece već se neko vrijeme ne smatra prihvatljivom, međutim, unatoč tome, još uvijek mnogi smatraju kako je “samo malo po guzi” opravdano kako bi djeca bila poslušnija te kako bi naučila da nepodopštine imaju posljedice.

No, stručnjaci su suglasni u tome kako niti “samo malo po guzi” nikako nije opravdano niti kada dijete prevrši svaku mjeru, budući je i to štetno za dijete.

Novo istraživanje potvrđuje kako fizičko kažnjavanje ima daleko teže posljedice nego što se do sada mislilo, pa su istaknuli kako će djeca koju roditelji udaraju odrasti u ljude lošijeg temperamenta, sklonije anksioznosti, no ne samo to, već u najranijem djetinjstvu mogu zaostajati u ključnim razvojnim koracima.

‘Kaskanje u razvoju’

Nova studija znanstvenika Donalda i Barbare Zucker s Medicinskog fakulteta Hofstra/Northwell pronašla je još jednu negativnu povezanost između fizičkog kažnjavanja u djetinjstvu i kasnijeg razvoja. Točnije, što je dijete više bilo fizički kažnjavano, veća je vjerojatnost da će kaskati u razvoju, piše IFL Science.

Do kašnjenja u razvoju, naime, dolazi kada djeca ne dosegnu određene razvojne korake tijekom odrastanja, kao što su hodanje, govor, pisanje, kritičko razmišljanje, rasuđivanje, socijalni razvoj i emocionalno izražavanje.

Iako variraju od djeteta do djeteta, razvojni korak predstavlja ono što većina djece može učiniti do te dobi. Primjerice, do 12. mjeseca života dijete bi trebalo biti sposobno sjediti bez pomoći, hodati držeći se za namještaj i reagirati na riječ “ne”.

Znanstvenici proučavali 74 para

Ovo istraživanje sugerira kako se čini da fizičko kažnjavanje odgađa ključne razvojne korake.




Znanstvenici su proučavali 74 para njegovatelja i pridruženu djecu, od kojih su svi pohađali kliniku za praćenje rasta u La Romani, gradu u Dominikanskoj Republici. Zatim su procijenjeni pomoću relativno novog Malawi Development Assessment Tool-a, ili MDAT, sveobuhvatnog alata dizajniranog za procjenu razvoja djeteta u zemljama u razvoju.

Otkrili su da je najmanje dvije trećine djece u dobi od pet ili manje godina imalo barem jedno kašnjenje u jednom razvojnom području, bilo da se radi o društvenim, kognitivnim, motoričkim vještinama i tako dalje. Na pitanje o oblicima i načinima kažnjavanja i disciplini, oko 44 posto ispitanika odgovorilo je da je koristilo batine, dok je njih 43,2 posto priznalo da se deralo na djecu.

‘Veza između jezika i udaranja posebno jaka’

Tim je otkrio da je oboje povezano s kaskanjem u razvoju.




“U našem istraživanju, jezična kašnjenja i sociokognitivna kašnjenja bila su češća među djecom koja su bila kažnjena zbog lošeg ponašanja batinanjem ili grdnjom”, naglasili su autori u svojoj studiji.

Činilo se da je veza između jezika i udaranja posebno jaka; djeca kažnjena batinama imala su pet puta veću vjerojatnost da će doživjeti neku vrstu jezičnog kašnjenja.

“Ovi nalazi sve su veći dokaz da je grubo roditeljstvo, što uključuje i udaranje, potencijalno štetno”, rekao je za IFLScience profesor Jeff Temple, direktor odjela za zdravlje i istraživanje ponašanja na Sveučilištu Texas Medical Branch , koji nije bio uključen u ovu studiju.

Usporavanje kognitivnog razvoja

Ističe kako po prirodi stvari, metodologija ovakvih istraživanja teško “može odvojiti kokoš od jajeta”, odnosno možda postoji i “treća varijabla” koja je “pridonijela i češćem fizičkom kažnjavanju i kašnjenju u razvoju”.

Međutim, nalazi studije su još uvijek “u skladu sa svime poznatim jer je fizičko kažnjavanje povezano s negativnim ishodima. Štoviše, znamo da ne funkcionira”, zaključuje.

No, ovo svakako nije jedino istraživanje na ovu temu, mnoštvo je sličnih studija koje redom dokazuju kako je fizičko kažnjavanje iznimno štetno za djecu.

Prije nekoliko godina, sveobuhvatan pregled četiri desetljeća istraživanja na tu temu otkrio je da udaranje djece usporava kognitivni razvoj, dovodi do antisocijalnog ponašanja i još mnogo negativnih posljedica.

Jedna studija iz 2009. čak je povezala oštro tjelesno kažnjavanje kod mladih odraslih sa smanjenom količinom sive tvari u mozgu.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.