Flickr

STOP REUMATSKIM OBOLJENJIMA! Ovo su tri tjelesne aktivnosti kojima ćete usporiti propadanje kostiju

Autor: Dnevno.hr

Za degenerativne reumatske bolesti ne postoji djelotvoran lijek u smislu izlječenja jer je riječ o nezaustavljivom procesu. Terapija koja se primjenjuje jest simptomatska. Sve se više rabe hondroprotektivni preparati za koje postoji dovoljan broj kliničkih saznanja o njihovoj uspješnosti djelovanja.

Preparati se apliciraju injekcijama koje liječnik daje izravno u oboljeli zglob, a mogu se uzimati i oralno, kao tablete. Potvrđeno je da ovi preparati usporavaju proces oštećenja hrskavice.

Međutim, da bi se barem donekle odgodio trenutak nastanka i razvoja ovih bolesti, u preventivnom smislu treba poštovati određena pravila cijelog života. Prehrana se mora zasnivati na unošenju kalcija kako bi se osigurala čvrstoća kostura. Tjelesna aktivnost također treba da se upražnjava shodno životnom dobu i intenzitetu bolesti.

Za svako životno doba postoje odgovarajuće vježbe koje treba da preporuči stručnjak. Za starije, kod kojih su degenerativne promjene najizraženije, savjetuje se šetnja s brzim hodanjem, koliko je to u njihovoj moći. Brzo hodanje je važno, jer utječe na zglobove, povećavajući koštanu čvrstoću. Plivanje je također djelotvorno, kao i vožnja bicikla.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.