Foto: Unsplash

ŠTO SVE RADITE POGREŠNO KOD PRANJA ZUBA? Ove navike donose vam daleko više štete nego koristi!

Autor: Zlatko Govedić

Pranje zuba je higijenska praksa koja uključuje čišćenje zuba četkicom za zube i pastom za zube radi održavanja oralne higijene. Ta svakodnevna rutina igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja zuba, desni i usne šupljine.

Uklanja plak

Svaki se dan na zubima nakuplja tanak sloj bakterija i ostataka hrane koji se naziva plak. Ako se plak ne uklanja redovito, može se pretvoriti u tvrdu naslagu zvanu zubni kamenac. Plak i zubni kamenac mogu iritirati desni i uzrokovati upalu (gingivitis) koja može dovesti do ozbiljnijeg oblika bolesti desni (parodontitis). Pranje zuba uklanja plak i sprječava njegovo nakupljanje.


Sprječava karijes

Bakterije prisutne u plaku proizvode kiseline koje oštećuju zubnu caklinu i uzrokuju karijes. Pravilno pranje zuba uklanja bakterije i ostatke hrane, smanjujući rizik od karijesa i čuvajući zubnu caklinu.

Održava svjež dah

Loš zadah može biti posljedica prisutnosti bakterija u ustima. Redovito pranje zuba pomaže ukloniti bakterije koje pridonose lošem zadahu, čime se osigurava svjež dah.

Sprječava bolesti desni

Kao što je već spomenuto, plak može izazvati upalu desni (gingivitis). Ako se gingivitis ne liječi, može se razviti u parodontitis, ozbiljniju bolest desni koja može dovesti do gubitka zuba. Pravilno pranje zuba uklanja plak i smanjuje rizik od bolesti desni.
Održava cjelokupno zdravlje

Zdravlje usne šupljine povezano je s cjelokupnim zdravljem tijela. Neki istraživači su pronašli povezanost između bolesti desni i određenih sistemskih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i komplikacija tijekom trudnoće. Redovito pranje zuba može smanjiti rizik od takvih zdravstvenih problema.

Što radite pogrešno?

Ispostavilo se da ipak pravimo dosta grešaka kada peremo zube. Prvo pitanje koja se postavlja jest treba li zube prati prije ili nakon doručka.
Kada treba prati zube?

Ako konzumirate kiselu hranu i piće, kao što su tost, kava i citrusi, trebalo bi da izbjegavate pranje zuba najmanje 30 minuta nakon jela. Kad perete zube odmah ujutro ubrzavate proizvodnju pljuvačke koja pomaže hrani da se razgradi i tako ubija štetne bakterije u ustima.

Kako držite četkicu u ruci?

Način držanja četkice veoma je važan za pravilno održavanje zdravlje zuba. Treba ju držati pod kutom od 45°, tako da je pola četkice prislonjeno na desni, a pola na zub, dok dlačice četkice treba uvijek da budu okrenute prema desnima.

Koliko jako pritišćete?

Mnogi misle da će bolje oprati zube ako jače pritišću četkicom. Međutim, istina je upravo suprotna. Prejako četkanje može oštetiti zube.

Četkate li jezik?

Četkanje jezika je mnogi zanemaruju ili to rade pogrešno. Stomatolog kaže da za loš jutarnji dah može da bude odgovoran i jezik, pa bi zato svaki put kada perete zube trebalo da očistite i jezi, pokretima naprijed-natrag.

Napomena:

Preporučuje se pranje zuba barem dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja, koristeći četkicu za zube s mekanim vlaknima i pastu za zube koja sadrži fluorid.

Preporučuje se i ispiranje usne šupljine primjerenim preparatom koji možete kupiti u trgovinama s higijenskim potrepštinama (npr. Listerine).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.