Foto: Pixabay

Što se događa kada spavate s jastukom među nogama? ‘Bol je napokon nestala, budim se deset godina mlađa’

Autor: D.D.

Spavate li na boku, leđima ili trbuhu? Položaj spavanja je važan, a ako se probudite s bolovima u vratu, ramenu, ruci, kuku, koljenu ili leđima, vjerojatno ćete morati promijeniti način spavanja. Najbolji položaji za spavanje su ili na leđima ili na boku.

Ako tijekom spavanja imate apneju ili hrčete, trebali biste spavati na boku, a ne na leđima. Ako ste trudni, imate artritis, imate kronične bolove u leđima, imate išijas ili želite samo dobar san bez buđenja iz bolova, najbolji način spavanja je na boku s jastukom između koljena.

Trebali biste primijetiti smanjenje boli i moći ćete bolje spavati. Dobro spavanje ima brojne zdravstvene prednosti. Spavanje na boku s jastukom između koljena može pomoći kod išijasa, bolova u leđima i bokovima, kod hernije diska, a može pomoći i u držanju tijela. Pokušajte i provjerite odgovara li vam ovaj način spavanja. Možda će trebati neko vrijeme da se naviknete, pa budite strpljivi.

Ako imate bolove u koljenu ili ste operirali koljeno, morate razgovarati sa svojim liječnikom o spavanju s jastukom između koljena. Držanje koljena savijenim dok spavate možda nije najbolja opcija za vas.

Kako spavati s jastukom između koljena?

Pobrinite se da imate dobar bočni jastuk za spavanje koji podupire vašu glavu i vrat. Glava vam se ne smije savijati prema ramenu ili dalje od ramena. Glava vam mora biti neutralna, tako da ne vršite pritisak na kralježnicu, posebno na vratne kralješke. Trebate imati jednako držanje gornjeg dijela tijela dok ležite, kao i dok stojite. Glava bi vam trebala biti u istom položaju kada legnete na bok kao što je u položaju dok stojite uspravno. Ako vas jastuk ne podržava ispravno, vrijeme je da uložite u novi.

Ne morate nužno imati poseban jastuk samo za koljena, ali trebao bi koljena držati malo uže od širine bokova. Odaberite stranu za ležanje; bilo koja je dobra. Savijte lagano koljena prema prsima, ali ne tako daleko ste u položaju fetusa. Samo malo. Stavite jastuk između koljena. Sada bi vam cijela kralježnica i kukovi trebali biti neutralni i podržani, tako da ćete dobro spavati i probuditi se s manje bolova ili bez njih.

Ako postoji praznina između vašeg tijela i madraca, ispunite tu prazninu malim jastukom ili smotanim ručnikom, tako da vam se kralježnica ne savije. Uživajte u osjećaju odmora i manje boli prilikom buđenja.
Da je tome zaista tako, posvjedočili su nam mnogi znatiželjnici koji su odlučili isprobati ovu metodu spavanja.

“Oduvijek sam spavala na trbuhu. No, kada sam ostala trudna, to više nisam mogla pa sam morala birati između spavanja na leđima ili na boku. Na leđima nikako nisam mogla spavati pa mi je preostao samo bok. Stavila sam jastuk između koljena te ispod trbuha i napokon sam se naspavala. Nastavila sam tako spavati i nakon poroda. Ako ne spavam na boku, već na trbuhu, probudim se s bolovima u leđima. No, nakon spavanja na boku, budim se bez bolova, kao da sam deset godina mlađa”, ispričala nam je jedna od žena koja je oduševljena spavanjem na boku.
Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.